Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Úmrtie vo volebnej miestnosti, poškodená urna, epileptický záchvat. Deň volieb do NR SR
Zdielať na

Úmrtie vo volebnej miestnosti, poškodená urna, epileptický záchvat. Deň volieb do NR SR

Zdroj: tvjoj

BRATISLAVA / V sobotu 30. septembra sa začali predčasné parlamentné voľby 2023. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Počas volieb však nastanú aj situácie, ktoré komplikujú ich priebeh. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Po ich uzatvorení sa začnú spočítavať hlasy.

Vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici zomrel 78-ročný volič

Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse 78-ročný volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek. "O 15.45 h sme na linku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby prijali žiadosť o pomoc k staršiemu mužovi, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici, v mestskej časti Považské Podhradie. Na miesto sme bezodkladne vyslali ambulanciu záchrannej zdravotnej služby. I napriek snahe záchranárov sa nepodarilo 78-ročného muža zachrániť a na mieste prítomný lekár záchrannej zdravotnej služby po neúspešnej resuscitácii konštatoval smrť," informoval Sládek. Počas zásahu zdravotných záchranárov bolo podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej hlasovanie v okrsku prerušené na trištvrte hodinu. "Po tejto nešťastnej udalosti bola volebná miestnosť uzavretá od 16.05 h. Opätovne bola otvorená o 16.50 h," uviedla predsedkyňa volebnej komisie v Považskom Podhradí. Volebná miestnosť tak bude otvorená pre hlasovanie do 22.45 h. 

Na Orave nafúkali predseda aj člen volebnej komisie

V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. "V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajnou hliadkou boli vykonané dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne, a to u predsedu a jedného člena komisie," potvrdila Hrabovská. Dodala, že vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť. 

V jednom z okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie pre zdravotný zásah k jednému z členov komisie

V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. Dôvodom je zdravotná indispozícia jedného z členov okrskovej volebnej komisie. Pre TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Z dôvodu predĺženia hlasovania by malo pravdepodobne prísť aj k predĺženiu volebného moratória. Mestská časť na sociálnej sieti spresnila, že k prípadu došlo v okrsku č. 41 na Základnej škole Gessayova 2. "Z dôvodu zdravotných komplikácií jedného z členov komisie, ktoré si vyžadovali zásah záchranárov, bude v tomto okrsku predĺžená možnosť odvoliť o 40 minút," informuje petržalská samospráva. V tomto volebnom okrsku tak budú môcť voliči odovzdať hlasovací lístok do 22.40 h.

V Kostoľanoch pod Tribečom muž poškodil volebnú urnu

V Kostoľanoch pod Tribečom v Zlatomoravskom okrese zasahovala vo volebnej miestnosti polícia. Agresívny muž tu poškodil volebnú urnu. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Lucie Betákovej však incident priebeh volieb neovplyvnil. "Polícia muža vyviedla von a my sme iba vymenili poškodenú urnu za novú. Voľby ani nemuseli byť prerušené, takže pokračujeme normálne ďalej. Momentálne je už priebeh volieb u nás pokojný," uviedla pre TASR. "Incident v Kostoľanoch pod Tribečom sme preverovali. Podľa mojich informácií sa vymenila volebná urna a voľby sú už pokojné, bez nutnosti ich prerušenia," potvrdila predsedníčka okresnej volebnej komisie v Nitre Michaela Grisbachová. Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Viktória Borloková, polícia rieši incident ako priestupok.

OSZZS eviduje dvanásť výjazdov sanitiek v súvislosti s parlamentnými voľbami

Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti. "Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany," priblížili. Záchranári zasahovali i v Považskej Bystrici pri záchrane 78-ročného muža. "Napriek snahe posádky sa muža nepodarilo zachrániť," uviedli. Zasahovali tiež pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

​Priebežné výsledky parlamentných volieb môžete sledovať TU. 

Súvisiace články