Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na teplé septembrové dni si pomaly zvykáme. Koľko letných dní nás ešte čaká?
Zdielať na

Na teplé septembrové dni si pomaly zvykáme. Koľko letných dní nás ešte čaká?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Akosi sme si zvykli, že aj v septembri prežívame nadpriemerne teplé dni, keď maximálna denná teplota v tých najteplejších lokalitách krajiny dosahuje hodnotu vyššiu ako 30 stupňov Celzia, ba dokonca neboli výnimkou ani teploty nad 32 stupňov. Na obzore je ale zmena!

Už dnes (13. septembra) od západu vidíme pribúdanie oblačnosti. To je predzvesťou približovania sa studeného frontálneho rozhrania od západu k nám. Znamená to, že tlaková výš, ktorá ovplyvňuje naše počasie, bude vymenená za studený front, ktorý je spojený s tlakovou nížou severne od nášho územia.

Frontálne rozhranie prinesie už v noci oblačnú až zamračenú oblohu, od západu postupne miestami prehánky, búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Zrážky sa budú častejšie vyskytovať v západnej polovici Slovenska. Do rána teplota poklesne na 19 až 12 stupňov Celzia. Cez deň bude naďalej oblačná až zamračená obloha, na viacerých miestach s prehánkami, tie budú tentokrát častejšie vo východnej polovici. Popoludní nastane od západu a severozápadu nielen ustávanie zrážok, ale aj zmenšovanie oblačnosti.

Od najbližších dní sa ochladí. Denné maximum bude od 20 do 25 stupňov Celzia, na severe okolo 18. Zmenu v počasí podporí aj zmena vetra, začne fúkať od severu až severozápadu rýchlosťou do 30 a v nárazoch okolo 50 km/h. Sviatočný piatkový deň bude slnečný, zrážky sa budú vyskytovať ojedinele. Ráno bude chladnejšie – od 11 do 5 stupňov Celzia – a aj deň bude od 17 na severe po 25 stupňov. V podobnom teplotnom móde bude aj sobota, v nedeľu sa na oblohe objaví viac oblakov a zdvihne sa teplota na 21 až 28 stupňov Celzia.

September dokáže priniesť aj príjemné teploty, ktoré tu máme, a aj v ďalších dňoch budeme naďalej mať. Nehnevajme sa, že čakáme dážď, veď pranostika hovorí: Na septembrovom daždi sedliakovi veľmi záleží. Jesenné dažde robia základ pre kvalitné jesenné zakladanie budúcoročnej úrody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy