Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Situácia s nelegálnymi migrantmi začína byť kritická - nielen na hraniciach ale aj v hlavnom meste
Zdielať na

Situácia s nelegálnymi migrantmi začína byť kritická - nielen na hraniciach ale aj v hlavnom meste

Problém s nelegálnou migráciou nie je len na hraniciach, ale aj v hlavnom meste. Najviac migrantov sa pohybuje okolo pracoviska cudzineckej polície vo Vajnoroch. Začínajú sa ale objavovať aj v centre Bratislavy. Podľa našich informácií tu ostávajú iba 24 hodín a potom odchádzajú do iných krajín. Celkové počty ale neklesajú.

Podľa starostu mestskej časti Vajnory začína byť situácia s nelegálnymi migrantmi kritická. "Prichádzajú autobusy, ktoré sú políciou zvážané ku nám do Vajnor na cudzineckou polícii. A potom následne migranti po získaní papiera sa pohybujú voľne po Vajnoroch," uviedol Michal Vlček, starosta MČ Bratislava - Vajnory.

Jeden autobus prišiel aj počas nášho nakrúcania. Bolo v ňom 30 migrantov, prevažne muži a jedno maloleté dieťa. Policajti ich nakoniec zobrali do budovy cudzineckej polície. Našli sme rodinu, ktorá na Slovensko pricestovala zo Sýrie. Za cestu vraj zaplatili 6 500 eur a to iba za jedného člena. Najviac im teraz chýbajú lieky a peniaze.

Rozprávali sme sa pomocou prekladača, v Sýrii teraz nie je bezpečne a oplatí sa riskovať cestu do Európy. Aj tá ale nie je jednoduchá. Najprv predali všetko čo mali - dom, autá, pôdu. Potom sa vydali na Západobalkánsku migračnú trasu.

V Bulharsku im podľa toho, čo nám tento muž povedal, zobrali oblečenie a mobilné telefóny, po čase ich ale dostali naspäť. "V spolupráci s magistrátom hlavného mesta sme vytvorili v okolí cudzineckej polície zázemie, kde pre migrantov sme vytvorili cisternu vody, aby mali možnosť sa opláchnuť. Sú tam umiestnenie toalety," dodal Vlček.

"Ministerstvo vnútra a Policajný zbor sa zaoberá každým podnetom od občanov, ale aj od samospráv v súvislosti s aktuálnymi dopadmi nelegálnej migrácie a prijíma opatrenia na ich zmiernenie," informoval Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra SR. Podľa našich informácií sa v Bratislave aktuálne pohybuje okolo 400 migrantov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy