Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Farmár sa už mesiac snaží eliminovať útočiaceho medveďa. Namiesto neho našiel ďalších 11
Zdielať na

Farmár sa už mesiac snaží eliminovať útočiaceho medveďa. Namiesto neho našiel ďalších 11

TURIEC / Od útoku medveďa na farme v Turci prešiel mesiac. Šelmu doteraz nechytili a majú aj povolenie na jej odstrel. Farmár medvede každú noc pozoruje a je presvedčený o tom, že ich do intravilánu obce chodí približne 30.

Kristián skoro ráno vyvádzal zo stajne koní poníka. Medveď si však nevybral zviera ale jeho. "Na zadné sa dal a len hrýzť hrýzť. Hlavne mi pohrýzol ruky, v ústach mi ďasná poodtŕhal pazúrmi," priblížil Kristián Sedlačko, napadnutý farmár. "Kristián začal kričať už mu išiel po rukách. Neviem čo ma to napadlo zdrapnúť vidly a letela som tam," uviedla Michaela Sedlačková, mama napadnutého farmára.

Na farmu pár dní po útoku priviezli odchytovú klietku, medveď sa do nej ale dodnes nechytil. "Keď sa na ňu pozrieme, len sa zasmejeme. Bolo jasné, že sa do nej nič nechytí," uviedol farmár Martin Sedlačko. Medveďa mali eliminovať. "Bola podpísaná dohoda o spolupráci s poľovníckym združením. Bol viackrát videný, no poľovníkom sa ho nepodarilo nájsť," priblížil Marek Veverica, Zásahový tím medveďa hnedého.

Farmu stráži 8 kaukazských ovčiakov a farmár si zaobstaral aj ďalekohľad s nočným videním. Medvede im každú noc rozháňajú stáda jalovíc, tie v panike potrhajú oplotky a častokrát ich musia hľadať. "Cez deň treba robiť a v noci strážiť. Človek je nevyspatý a je to tak dennodenne," uviedol farmár Martin.

Večer Martin sadne do auta a ide k oplotkom. Napočítal 11 medveďov, ktoré chodia do blízkosti farmy. "Z oblasti Turca máme denne hlásenia. Najväčšie problémy máme teraz v Sučanoch," uviedol Veverica. Približne 130 kilogramový samec si chodí pravidelne pre hydinu. Napriek plašeniu sa stále vracia. "Zvažuje sa tam eliminácia," doplnil Veverica.

Teraz majú medvede obživu v kukurici. Farmári sa ale obávajú toho, čo príde, keď sa pozbiera. "Minulý rok vylámali ovocné stromy a tento rok sa to zopakuje," povedal farmár Martin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy