Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Niekde je problémom voda, niekde zmluvy. Na týchto kúpaliskách sa neokúpete
Zdielať na

Niekde je problémom voda, niekde zmluvy. Na týchto kúpaliskách sa neokúpete

VRANOV NAD TOPĽOU/SNINA / Počas vrcholu tohtoročného leta sa v niektorých mestách na kúpaliskách neokúpete. V jednom prípade nájdete prázdne bazény pre zrušenú nájomnú zmluvu, v inom zase nemajú vodu. A vo Vranove nad Topľou majú len toľko vody, koľko natieklo do bazénov počas dažďov.

Aktuálna letná sezóna vo Vranove nad Topľou vyzerá tak, že namiesto lístka na kúpalisko si skôr kúpite lístok na vlak a okúpať sa pôjdete niekam inam. Vody je tam len toľko, koľko tam na pršalo. Areál je uzamknutý a verejnosti neprístupný. Mesto tvrdí, že na vine je správca, ktorý nedodržal termín otvorenia, i keď ho podľa samosprávy sám stanovil na 15. júla. Podnikateľ, ktorý mal nájomnú zmluvu spred troch rokov tvrdí, že na kúpalisku sa objavili po 15-tich rokoch užívania nedostatky, ktoré mal podľa neho odstrániť majiteľ, teda mesto. "Zistili sme nedostatky stavebného charakteru nad rámec nájomnej zmluvy," vyjadril sa doterajší správca kúpaliska  Ľuboslav Ondrej. "Za posledné tri roky sme do tohto kúpaliska investovali viac ako 50-tisíc eur," uviedol primátor mesta Ján Ragan. Brodítko je bez vody a rovnako sú na tom aj všetky bazény.

Na biokúpalisku v Snine síce majú dosť vody, no podľa hygienikov nie je vhodná na kúpanie. Vstup do nej je preto zakázaný. "Som sklamaný z toho, sezóna je úplne na dve veci," vyjadril sa podnikateľ na sninských rybníkoch Štefan. "Sninčania sa tento rok nebudú kúpať, veľmi ma to mrzí. Urobili sme maximum, ale tento rok nie," dodal primátor Sniny, Peter Vološin. Mesto sa snažilo odstrániť dva základné problémy na biokúpalisku. Tým prvým bolo eliminovať stratu vody cez fólie. Najali si firmu, ktorá našla 26 otvorov, zalepila ich, no únik vody trval aj ďalej. Ani s kvalitou vody momentálne nič spraviť nemôžu. "V podstate by sa to dalo dopúšťať len pitnou vodou, ale rezervoár vody v rekreačnej oblasti nám nespĺňa to, že by sme doplnili toľko, koľko potrebuje. 200 kubíkov denne by bolo aj ekonomicky náročné," vysvetlil primátor. Technológia samočistenia vody pomocou rastlín a rias podľa neho nefungovala ani počas jeho predchodcov. "Tento problém nevznikol teraz, je dlhodobý ale nebol riešený. Ja sa k tomu vyjadrovať nebudem," dodal.

V súčasnosti majú otázku biokúpaliska na stole odborníci, ktorí hľadajú riešenie. Keď sa presuniete zhruba o 20 kilometrov ďalej do Lackoviec, nájdete rovnaké biokúpalisko. Štáb TV JOJ zisťoval, či aj tam bojujú s podobnými problémami. "S vodou sme nemali žiadne problémy nikdy. Fungujeme už šiestu sezónu," vysvetlil Viktor Majický z biokúpaliska v Lackovciach. "Je to tu strašne fajn, tá voda je skvelá," opísala návštevníčka.

Majitelia hovoria, že pred spustením biokúpaliska naberali skúsenosti v už existujúcich, ale aj v zahraničí. Podľa ich názoru by malo byť v časti, kde sú špeciálne rastliny a dostatočná hĺbka vody, aby sa neprehriala. "Pretože ak má voda viac ako 29 stupňov, tá biológia kľaká a to je podľa môjho názoru aj problém Sniny. Ale oni majú smolu, že boli prví a my sme sa už na ich chybách niečo naučili," dodal Majický.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy