Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Na Zemplíne už kalamite vystavili účet. Búrka spôsobila miliónové škody
Zdielať na

Na Zemplíne už kalamite vystavili účet. Búrka spôsobila miliónové škody

MICHALOVCE / Škody po minulotýždňovej búrke s krupobitím v okresoch Michalovce a Sobrance dosiahnu miliónové hodnoty. Živel strhol strechy ľuďom vo viac ako 10 obciach. V dedine Závadka už kalamite vystavili účet. Očakávajú že náklady bude kompenzovať aj štát.

​Ľudia už porátali škody na svojom majetku. Konkrétne sumy nahlásili na obecný úrad. "Cca 18 tisíc eur stojí teraz nová strecha a máme ich 30, takže tých 500 tisíc. Pri ostatných škodách sme zatiaľ na čísle 300 tisíc eur," priblížila Jana Dziaková, starostka obce Závadka.

V takýchto prípadoch zvykla v minulosti pomôcť vláda finančnou injekciou. Peniaze išli ľuďom aj obciam. Teraz to je komplikované. "Pre aktiváciu takzvanej dlhovej brzdy od mája tohto roku nie je možné čerpať rezervu vlády a rezervu predsedu vlády. Ak však vláda dostane žiadosť o odškodnenie v prípade mimoriadnej udalosti, napríklad od miest alebo obcí, bude sa ňou zaoberať," informoval Peter Majer, hovorca predsedu vlády SR.

Obec už zriadila účet na oficiálnu verejnú zbierku. Polovica obyvateľov totiž nemala žiadne poistenie. Najmä seniorom chýbajú peniaze na opravu. 

V obci je stále vyhlásená mimoriadna situácia. Hlavným problémom sú zničené strechy zo škodlivého azbestu. Práve s jeho odstránením by štát mohol pomôcť. "Rezort vnútra vykonáva náhrady skutočných výdavkov za vykonané záchranné práce," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy