Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polívka v Kežmarku postojí modelom
Zdielať na

Polívka v Kežmarku postojí modelom

Zdroj: SITA/Michal Burza

Valašský kráľ, herec Bolek Polívka dnes priletel do Kežmarku

Na improvizovanej pristávacej ploche v areáli kežmarskej nemocnice ho privítal primátor mesta Igor Šajtlava a rezbár Cyril Kocúrek. Hneď po vystúpení z vrtuľníka si Bolek Polívka zažartoval, že jeho predstava o soche je „jazdecký pomník na koni, ako práve nastupujem do veľkého lietadla i s koňom.“

Bolka tiež pobavilo, že dnes o sebe už môže povedať, že je medzinárodným modelom, keďže do Kežmarku sa prišiel nielen pozrieť na svoju budúcu sochu, ale zároveň má stáť aj ako model pre záverečné stvárnenie sochy. V Kežmarku sa chcel valašský kráľ zdržať presne hodinu, keďže tak je to štátnické. „Hodina a pol je už také turistické,“ povedal Bolek Polívka.

Po príchode do ateliéru v centre Kežmarku rezbár Cyril Kocúrek odhalil Bolkovu sochu, ktorá je tesne pred dokončením. Socha z topoľového dreva je vysoká 380 centimetrov, čo je približne dvojnásobok skutočnej výšky Bolka Polívku. Kocúrek zobrazil Polívku ako valašského kráľa. Jedinečné sú aj kráľovské atribúty. Na hlave má kráľovskú korunu na valašskom klobúku.

Žezlom je moravská klobása. Nechýba ani fľaša slivovice. Soche chýba už len dokončenie tváre a poprsia. To si necháva Cyril Kocúrek až po osobnom stretnutí s Bolkom Polívkom, ktorého dnes videl po prvýkrát „na dotyk“. Na rozdiel od sochy Jožina z bažin, ktorý je podľa Kocúreka veľmi realistický, bude socha Bolka Polívku kubistická. Socha by mala byť hotová najneskôr do troch týždňov.

Sochu si u Cyrila Kocúreka objednali organizátori festivalu Trnkobraní. „Odhalená bude pri hlavnom pódiu 22. augusta počas konania festivalu za účasti Bolka Polívku,“ uviedol organizátor festivalu Trnkobraní Zdeněk Jurásek. Neskôr bude socha inštalovaná po boku sochy Jožina z bažin, ktorú tiež vytvoril Cyril Kocúrek. Obe sochy budú pred vstupom do areálu firmy Rudolf Jelínek vo Vizoviciach.

„Oslovili sme Bolka Polívku, ktorý každý rok na Trnkobraní účinkuje s tým, že mu dáme vytvoriť sochu. Jožin je fiktívny rodák z Vizovic a Bolek je skutočný rodák,“ dodal Jurásek. Polívka počas dnešnej návštevy naznačil, že by si rád spravil ešte pred odhalením sochy jej „poodhalenie“ v Olšanoch, kde má svoju farmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy