Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Volodymyrovi Y. a jeho komplicom zrušili doživotný trest odňatia slobody
Zdielať na

Volodymyrovi Y. a jeho komplicom zrušili doživotný trest odňatia slobody

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Nie sú známe dôvody, prečo Najvyšší súd dnes napadnutý rozsudok zrušil...

Kauza sa teda po takmer roku a pol opäť vráti na nižší súd na opätovné prerokovanie. Nie sú známe dôvody, prečo NS dnes napadnutý rozsudok zrušil. Na neverejnom zasadnutí neboli prítomné procesné stránky, teda ani prokurátor a prokuratúra sa vyjadrí k rozhodnutiu NS až po tom, keď jej bude doručené písomné rozhodnutie a zdôvodnenie. Uviedla dnes prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Miššíková.

Podobne aj prvostupňový KS bude viazaný dnešným rozhodnutím a dôvodmi uznesenia. Až po doručení uznesenia a celého spisu môže KS vytýčiť nový termín pojednávania, vysvetlil hovorca KS Pavol Adamčiak.

KS odsúdil minulý rok 27. februára na súhrnný výnimočný doživotný trest odňatia slobody bývalého boxera, 47-ročného Volodymyra Y. Rovnaký výnimočný trest vo výkone s maximálnym stupňom stráženia po takmer dvoch rokoch pojednávaní udelil KS aj jeho trom komplicom - Bratislavčanovi Eduardovi V., ukrajinskému občanovi Vasylovi P. a Jurijovi R., keď ich senát uznal za vinných zo spáchania piatich vrážd formou spolupáchateľstva, ktorých sa dopustili v roku 1998 na svojich bývalých komplicoch a inej závažnej trestnej činnosti. Išlo o jednu z najsilnejších zločineckých skupín a podľa svedkov mala mať tri podskupiny.

Zavraždiť mali 28. mája 1998 po dve osoby v Stupave a dve v Jablonici - ukrajinských členov jednej z podskupiny. V novembri 1997 mali Eduard V. a Vasyl P. zavraždiť slovenského občana Pavla M. na bratislavskej Kolibe. V prípade vystupovali traja utajení svedkovia, dvaja chránení a jeden policajný agent. Okrem toho si senát vypočul počas dvoch rokov ďalšie desiatky svedkov, znalcov a niekoľko hodinové záznamy rozhovorov z cely Eduarda V. s policajným agentom a iné listinné dôkazy.

Súd kvarteto okrem vrážd uznal za vinných z trestného činu nedovolenej výroby a držby omamnej látky, jedu a prekurzora a obchodovania s nimi, ako aj z trestného činu nedovoleného ozbrojovania a falšovania úradnej listiny a pečate. Okrem toho mali nahradiť škodu približne 5000 eur pozostalým ukrajinských obetí - Vasylovi B., Olge K. Gang pôsobil od roku 1996 okrem Slovenska aj v Českej republike, Maďarsku, na Ukrajine, v Rumunsku a Bielorusku. Krajský súd začal o tejto kauze pojednávať v apríli 2007, žaloba bola podaná koncom roka 2005. Voči rozsudku KS podali obžalovaní odvolanie, preto sa dnes ňou zaoberal NS.

Voči spomínanej štvorici sa v súčasnosti vedie na bratislavskom okresnom súde proces pre obvinenie z ďalších dvoch vrážd, ktoré mali spáchať v rokoch 1999 a 2001 v Petržalke. Najnovšia séria pojednávania sa začala 21. júna a pokračuje aj dnes v bratislavskom Ústave na výkon väzby výpoveďami znalcov. Proces je naplánovaný do piatka 25. júna. Obžalovaní sú presvedčení, že ide o vykonštruovaný proces, ktorý má slúžiť na ich udržanie vo väzbe až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v kauze spomínaných piatich vrážd.

"Podľa obžaloby mal obvinený V.Y. v dvoch prípadoch rovnakým spôsobom ako najvyšší článok a zároveň riadiaci člen zoskupenia páchateľov trestnej činnosti prijať rozhodnutie o fyzickej likvidácii členov tohto zoskupenia a následne mali jeho rozhodnutie podľa vopred dohodnutého plánu realizovať obvinení V.P., E.V. a J.R. Podľa obžaloby mali obvinení V.P. a J.R. po dohovore s obvineným V.Y. 6. novembra 1999 na parkovisku v blízkosti reštaurácie Aušpic v Bratislave vyvolať slovnú roztržku s poškodeným Sergejom Ch. a usmrtiť ho streľbou do temennej oblasti hlavy.

Obvinení ho potom mali previezť do bytu na Dudvážskej ulici, kde mŕtvolu na podlahe zabalenú v plachte a deke našla majiteľka bytu. Podľa obžaloby mali ďalej obvinení V.P. a E.V. po dohovore s obvineným V.Y. v nezistenom dni v novembri 2001 previezť poškodeného Petra G. do záhradkárskej oblasti zvanej Pri seči v Bratislave, kde mal byť poškodený usmrtený staršou poľovníckou alarmovacou zbraňou streľbou do oblasti hlavy. Obvinení po usmrtení poškodeného mali odstrániť mŕtvolu na neznámom mieste, ktorá do dnešného dňa nebola nájdená," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Volodymyra Y. 12. apríla tohto roku odsúdil Okresný súd Bratislava II za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti na štyri roky väzenia. Vyneseniu toho verdiktu predchádzali dva zrušené rozsudky prvostupňového súdu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy