Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poznáte včely samotárky? Mnohé vôbec nevyzerajú ako včely
Zdielať na

Poznáte včely samotárky? Mnohé vôbec nevyzerajú ako včely

BRATISLAVA / V škole sme sa učili, že rastliny opeľujú včely, ktoré nám dávajú med. Podľa odborníkov však tri štvrtiny opaľovacej práce má na pleciach iný hmyz ako včela medonosná. Tie najužitočnejšie sú včely samotárky. Nežijú v úľoch a niektoré sú také maličké, že si ich ani nevšimneme. Tie najväčšie však môžu pripomínať aj sršne. Včiel samotárok nám však ubúda, keďže máme stále menej pestrých prírodných lúk.

Okrem včiel medonosných žije na Slovensku okolo 600 druhov včiel samotárok

Mnohé z nich vyzerajú tak, že by ste nikdy nepovedali, že sú to včely. Niektoré vyzerajú ako osy, iné ako muchy, sršne, čmeliaky alebo motýle. "Medzi najvýraznejšie patrí drevár fialový, naša najväčšia včela. Je robustná hrmotajúca s lesklými fialovými krídlami," priblížil Marek Semelbauer, Ústav zoológie SAV.

Kto ju nepozná, môže sa v prvom okamihu vyľakať, že ide o sršňa ázijského. "Obľubuje staré drevo, kde si hľadá otvory," doplnil Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.

V rôznych otvoroch žijú aj ďalšie včely samotárky, podstatne menšie. Lietajú už pri 5 - 6 stupňoch, najmä na ovocné stromy. "Mám rád takzvané vlnárky, je to skupina pestro sfarbených včiel, pripomínajú osy," uviedol Semelbauer. Rozdiel vo veľkosti medzi samotárkami je zhruba sedemnásobný. "Od 3 mm do 2 cm," priblížil Semelbauer.

Niektoré odborné zdroje uvádzajú, že samotárky opeľujú takmer tri štvrtiny rastlín

Často opeľujú efektívnejšie ako včely medonosné. Niektoré peľ roznášajú na svojich chĺpkoch, ale napríklad čmeliaky a dreváre opeľujú takpovediac vibráciami, napríklad rajčiny. "Prídu na kvet a zabzučia hruďou," špecifikoval Semelbauer.

Samotárky nevytvárajú zásoby medu, iba čmeliaky - aj to iba na dva týždne. V podobe lietajúceho hmyzu zimu neprežívajú, zanechávajú za sebou larvy. "Ku každej nanosí peľ a takto prečká aj 10 mesiacov. Ak raz pôjdu opeľovače na Mars, určite osmia, tá vydrží dva roky," uviedol Rusnák. 

No ale pokiaľ budeme s prírodou hospodáriť tak ako doteraz, včielkam samotárkam hrozí vyhynutie. "Pre včely je dôležité, aby mali pestrú ponuku kvetov po celú sezónu," priblížil Rusnák. Obrovské lány monokultúr, zlikvidované medze a remízky ako aj kosenie a mulčovanie obrovských lúk ich likviduje.

Napomôcť včelám samotárkam môžeme zmenou hospodárenia

"Poľnohospodári môžu vytvárať biopásy," uviedol Semelbauer. Neprospievajú im ani chemické prostriedky na ochranu rastlín. Útočisko im dokáže vytvoriť každý z nás už len tým, že namiesto trávnika vysejeme lúčnu zmes, liečivé byliny a najmä stromy. "Každý Slovák jeden strom. Nahradí tak niekoľko árov kvetov," priblížil Rusnák. 

Napomôže aj stavba hmyzích hotelov. "S deťmi môžeme včielky pozorovať, samotárky neútočia," uzavrel Semelbauer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy