Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odborníci vypúšťali jeseterov do Dunaja. Ide o kriticky ohrozený druh
Zdielať na

Odborníci vypúšťali jeseterov do Dunaja. Ide o kriticky ohrozený druh

BRATISLAVA / Celosvetovo ohrozený jeseter mal kedysi domov v Dunaji. V jeho vodách plávalo 5 druhov vrátane vyzy, ktorá dorástla až do dĺžky siedmich metrov. Jeseter malý, ktorého teraz osádzali do Dunaja odborníci z Čiech, narastie len niečo vyše metra. U nás je už ale kriticky ohrozeným druhom.

19-stupňový Dunaj a 20-stupňová voda v kadi, v ktorej sa 50-dňové ryby viezli 250 kilometrov až na Veľkolélsky ostrov, boli akurát.

"Snažíme sa priblížiť tie rieky do stavu, ako keď tie ekosystémy fungovali lepšie v minulosti," povedal predseda ochranárskeho združenia Broz Tomáš Kušík. 30-tisíc pôvodných obyvateľov Dunaja, vychovaných na Morave, sa z kade dostane do našej najväčšej rieky. "Rodičia majú pôvod v Dunaji, boli z neho vzatí, a teraz navraciame potomstvo tam, kam patrí," opísal Bořek Drozd z Juhočeskej univerzity, z Fakulty rybárstva a ochrany vôd.

"Teraz vysádzame juvenili, malé rybičky jesetera malého, kriticky ohrozeného druhu na Slovensku," dodal Bořek Drozd. Tentoraz síce nie je vysádzaný primárne pre rybárov, ale kvôli výskumu, ale určite o pár rokov potešia aj ich. Prírodne neškodným farbivom zafarbili ich vápenaté štruktúry – pod špeciálnym osvetlením budú svietiť ich plutvy.

"Budeme ich chodiť pravidelne monitorovať," povedal Bořek. "Cieľom je pochopiť, ako oni žijú, a chceme z nich spraviť trvalú a bežnú súčasť našej prírody," oznámil Tomáš Kušík.

"Je to posledná žijúca fosília slovenskej časti Dunaja. Ide o posledný druh z pôvodných 5 druhov, azda sa nám ich podarí vrátiť cez náš projekt Living rivers," Bořek Drozd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy