Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Deti opäť vytiahli bicykle či kolobežky. Počet úrazov na urgente stúpa
Zdielať na

Deti opäť vytiahli bicykle či kolobežky. Počet úrazov na urgente stúpa

BRATISLAVA / Deti už opäť začali vyťahovať bicykle či kolobežky a bláznia sa na trampolínach. Vedia to aj lekári na urgentoch, ktorým v tomto období stúpol počet úrazov. Primár urgentu z Národného ústavu detských chorôb však varuje, že mnohým úrazom sa dalo predísť.

​Nepotrebujú ani kalendár - každý začiatok sezóny tu pocítia lekári cez štatistiky. Aktuálne tu denne ošetria 160 až 200 detí, z toho takmer polovica sú úrazy. "Veľa týchto úrazov nemuselo nastať," uviedol Marcel Brenner, primár urgentného príjmu z Národného ústavu detských chorôb.

Načo prilbu, veď sme len pred domom - takéto vety rodičia často berú späť až cestou na röntgen. "Úrazov z trampolín, bicyklov a kolobežiek máme denne niekoľko. Deti, ktoré nebicyklovali celú zimu, tak si obnovujú zručnosti. Deti vyrástli z ochranných prostriedkov, sú im už malé," doplnil Brenner.

Zaznamenali už aj niekoľko poškodení kože slnkom a dokonca aj problémy so zrakom pre silné slnečné žiarenie. "Poškodenie oka zo slnečného svitu môže byť akútne, to znamená, že dieťa má výpadky zorného poľa, oko ho svrbí a páli, alebo udáva, že horšie vidí. Sú to prechodné stavy. Takéto pôsobenie si ale sietnica oka dlho pamätá," priblížil Brenner. Slnečné okuliare odporúča aj najmenším.

Rovnako už hneď v prvých teplých dňoch skončilo na pohotovosti niekoľko detí kvôli nesprávnemu používaniu klímy. "Rozdiel teplôt by nemal byť viac ako 6 - 7 stupňov," povedal Brenner. 

Trampolíny sú nebezpečné podľa neho nielen pre úplne najmenších. Upozorňuje však aj na prevenciu proti kliešťom, pitný režim, ale aj niečo, s čím by sa tento rok na urgente radšej vôbec nestretli. "Je nebezpečné ponechávať deti v aute. To platí samozrejme po celý rok," uviedol Brenner. A tiež nezabúdať dozerať na deti pri vode. "Bavíme sa o sekundách. Mozog už za 2až 4 minúty môže byť trvalo poškodený, pokiaľ nemá dostatočné zásobenie kyslíkom," uzavrel Brenner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy