Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problém každého programového obdobia. Stihnú sa dočerpať eurofondy?
Zdielať na

Problém každého programového obdobia. Stihnú sa dočerpať eurofondy?

BRATISLAVA / Až o takmer 800 miliónov eur môže prísť Slovensko pre neschopnosť vyčerpať doterajšie eurofondy. Iba niekoľko mesiacov pred vypršaním lehoty máme v únii stále pripravené viac ako 4 miliardy eur. Nová úradnícka vláda má v takomto krátkom čase veľmi obmedzené možnosti a samotný premiér na rovinu priznáva, že všetko sa už minúť nepodarí.

​​Problém s dočerpaním eurofondov pred koncom programového obdobia je slovenským folklórom bez ohľadu na to, kto nám vládne. Princíp je pritom jednoduchý, zatiaľ čo v domácnosti sa snažíte neminúť všetky peniaze pred príchodom najbližšej výplaty, pri eurofondoch sa od vás očakáva presný opak.

"Slovensko v rámci obdobia 2014 – 2020 má dočerpať ešte 4,3 miliardy. To neznamená, že všetky tieto peniaze prepadnú," povedala Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy. Značná časť peňazí je už nakontrahovaná na konkrétne projekty. Problém je, že peniaze treba minúť ešte tento rok. Opozičný Hlas predstavil riešenie. "Požiadať alebo rokovať o tom, aby sme eurofondy z končiaceho sa programového obdobia mohli čerpať dlhšie," avizoval Richard Raši zo strany Hlas-SD. A to o rok. Ďalšou možnosťou podľa Rašiho je presunúť z balíka čo najviac peňazí na pomoc ľuďom zmietaných energetickou krízou.

"Z týchto peňazí máme jeden a pol miliardy už zachránených," dodal Raši. Expremiér Rašimu odkazuje: Dobrý deň, toto sme vybavili už koncom roka. "Tým činom chvália vládu Eduarda Hegera," komentoval Eduard Heger, bývalý predseda vlády. Nová úradnícka vláda informovala, že už od stredajšieho rokovania budú mať na stole pravidelné správy o čerpaní peňazí. A to nielen z končiaceho obdobia, ale aj nového a plánu obnovy.

Najväčšie sumy lietajú na ministerstve dopravy a životného prostredia. "Vzhľadom na to, aký je ten objem obrovský, nemôžem povedať, že sa vôbec nebojím. Máme ale zazmluvnených viac projektov, ako je peňazí. S plynúcim je to ale veľmi ťažké," povedal minister dopravy Pavol Lančarič. Zastavenú platbu pre podozrenia z korupcie rieši školstvo. "Za predpokladu, že je to ojedinelá vec, tak dúfame, že sa blokácia zastaví." Jedna vec sú staré resty, druhá vec je, že Slovensko je už v novom programovom období, o ktorom Hegerova vláda sľubovala, že čerpanie v ňom bude jednoduchšie a zmysluplnejšie. História by sa teda nemala opakovať. Avšak stále ide o 13 miliardový balík. "Pre mňa je prioritou to, aby prvé výzvy z tohto nového programu Slovensko boli vyhlásené už v najbližších dňoch."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy