Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko stráca "mladé mozgy": Nová vláda chce zmenu
Zdielať na

Slovensko stráca "mladé mozgy": Nová vláda chce zmenu

BRATISLAVA / Veľkým problémom Slovenska, ktorý sa prejaví až po čase, je významný odchod mladých a vzdelaných ľudí do zahraničia. Mnohí si totiž vo vyspelej cudzine uvedomia, že do našich pomerov sa ani nechcú vrátiť. Vláda odborníkov s tým chce niečo robiť.

Len v Česku študuje vyše 20-tisíc talentovaných Slovákov a mnohí iní išli ešte ďalej na západ. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka hovorí, že zo štátov OECD idú za vzdelaním do zahraničia priemerne 4 percentá mladých. "Na Slovensku je to až 20 percent ľudí, ktorí odchádzajú študovať inam, a veľká väčšina sa neplánuje vrátiť," uviedol Šimečka.

"Žiadna krajina v dnešnom svete, v globálnej súťaži, si nemôže dovoliť, aby tí najlepší ľudia dlhodobo z tej krajiny odchádzali a už sa nevracali," doplnil riaditeľ odboru vzdelávania, inovácií a verejných financií Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA) Peter Goliáš.

Premiér Ódor bol na podujatí na podporu talentov, výskumu, vývoja a inovácií. Podľa jeho vyjadrenia sa priveľmi zaoberáme minulosťou a málo sa pozeráme do budúcnosti. "Viete, že šoférovať sa dá aj so spätným zrkadlom, ale len keď cúvate. My už nemôžeme cúvať v tejto oblasti," uviedol premiér. Slovensko túto oblasť dlhodobo zanedbávalo a ku svojim vzdelancom, ktorí by sa aj chceli vrátiť, sa neraz správa až macošsky.

Výskumná pracovníčka pôsobiaca na PriF UK Sofia Karina Trommlerová povedala, že tituly z kvalitných zahraničných univerzít nie sú automaticky uznávané. "Sú aj prípady, keď človek z Harvardu príde na Slovensko a na Slovensku mu povedia, že musíte dokázať, že ten titul z Harvardu je rovnako cenný. Necítim sa byť vítaná v tejto krajine," opísala Trommlerová.

Veľmi dôležitou súčasťou týchto snáh je aj zjednodušenie príchodu cudzincov. A pokiaľ je to možné – vysokokvalifikovaných cudzincov. "Keď som ešte robil v Národnej banke, tak sme sa snažili prijímať zahraničnú pracovnú silu a musím povedať, že s niektorými inštitúciami to bol celkom veľký masaker," doplnil na záver premiér Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy