Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Pre zákon o dvojakom občianstve zvoláme Bezpečnostnú radu
Zdielať na

Pre zákon o dvojakom občianstve zvoláme Bezpečnostnú radu

Udeľovanie druhého štátneho občianstva by malo prebiehať na základe bilaterálnych dohôd, k čomu v tomto prípade nedošlo

Zvolať by ju mal po tom, ako bude návrh novely oficiálne podaný do legislatívneho procesu Národného zhromaždenia MR. "Ak už budeme môcť hovoriť o oficiálnej verzii. Takže to podľa môjho názoru bude zajtra alebo v nedeľu," priblížil.

Zároveň ministri zahraničných vecí, vnútra, obrany a spravodlivosti majú vypracovať urýchlene analýzu bezpečnostných rizík vyplývajúcich zo zákona. Okamžite po prijatí novely Národným zhromaždením MR musia na vládu SR predložiť návrhy legislatívnych zmien v slovenskom právnom poriadku v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré by mali minimalizovať riziká dopadu zákona v SR.     

Kabinet následne požiada predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, aby zvolal schôdzu, ktorá tieto návrhy prerokuje. Premiér deklaroval, že nebudeme brániť poslancom, aby cez 30 podpisov iniciovali zvolanie mimoriadnej NR SR. Ako však poznamenal, týmto spôsobom môžu iba prijať politické vyhlásenie alebo deklaráciu, ale nie schvaľovať zákony v skrátenom legislatívnom konaní.

"Vyzývam všetky politické strany, aby na chvíľu zabudli na to, že sú voľby a mali by mať k tejto otázke jednotný názor," zdôraznil Fico.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude tiež o postoji SR informovať veľvyslancov členských krajín EÚ a NATO, obráti sa tiež na príslušné medzinárodné organizácie. Na otázku, či Slovensko stiahne svojho veľvyslanca Petra Weissa, reagoval, že Bratislava ho zatiaľ povolala na konzultácie a o ďalšom postupe, čo sa týka jeho osoby, bude rozhodovať vláda na návrh MZV.     

Šéf slovenskej exekutívy na tlačovej besede vyslovil ostrý protest voči prijatiu novely ešte pred vytvorením maďarskej vlády a jej programovým vyhlásením. Zamyslel sa nad tým, prečo sa maďarský parlament bude v tak citlivom období zaoberať otázkami tohto typu.

"Ide len o politické rozhodnutie. Nemajú žiadne právne, ani obsahové argumenty, ktoré by ich mohli viesť k takémuto rozhodnutiu. Chcú posilňovať identitu občanov SR maďarskej národnosti k MR a oslabovať identitu a vzťah k SR," ozrejmil Fico s tým, že chce tak inštitucionalizovať vzťah k 15 miliónom Maďarom, čím vznikne dojem, že majú vládu v Budapešti bez ohľadu na to, na území akého štátu žijú.     

Fico odmietol, že by slovenská vláda týmto vytiahla pred parlamentnými voľbami maďarskú kartu. "Nebláznite!" obrátil sa na prítomných novinárov.

Slovenská republika nemôže akceptovať jednostranný krok Maďarskej republiky smerujúci k vnútroštátnej inštitucionalizácii väzieb medzi Maďarskom a príslušníkmi menšín na území SR, nakoľko to nie je v súlade s medzinárodným právom, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

"Prijatie novely zákona o štátnom občianstve naruší zásady priateľských susedských vzťahov, z ktorých vyplýva povinnosť konzultovať záležitosti, ktoré sa týkajú účinku prijatej právnej normy na občanov susedného štátu," uvádza sa v informácii o iniciatíve prijatia novely, ktorý dnes zobrala vláda na svojom mimoriadnom rokovaní na vedomie.     

Zároveň ministerstvo pripomenulo, že na stredajšom stretnutí šéfov diplomacií János Martonyi (Fidesz) nepreukázal ochotu maďarskej strany rokovať so slovenskou stranou o novele zákona. "Maďarská republika týmto nerešpektovala konzultačný mechanizmus vyplývajúci zo Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, ani odporúčania vysokého komisára OBSE pre otázky národnostných menšín, ani vyjadrenia obsiahnuté v správe o preferenčnom zaobchádzaní s menšinami príbuzenských štátov Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva," upozorňuje rezort zahraničných vecí.     

Vzhľadom na jednostranné kroky Maďarska sa Slovensko obráti na vysokého komisára OBSE pre otázky menšín so žiadosťou o posúdenie situácie, ktorú vytvorí postup maďarského parlamentu. Bude tiež informovať o slovenskom postoji k tomuto aktu veľvyslancov členských krajín EÚ a NATO. Zároveň odporučí delegácii Národnej rady (NR) SR iniciovať diskusiu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. V neposlednom rade požiada Európsku komisiu pre demokraciu prostredníctvom práva (Benátsku komisiu) o právne posúdenie novely.     

V praxi zmena zákona o dvojakom občianstve znamená, že občania SR maďarskej národnosti, ktorí nikdy nemali trvalý pobyt v Maďarsku, budú môcť požiadať o maďarské štátne občianstvo. MZV SR upozorňuje, že udeľovanie druhého štátneho občianstva by malo prebiehať na základe bilaterálnych dohôd a odporúčaní relevantných medzinárodných inštitúcií.     

Podľa názoru Benátskej komisie, ak je nejaký zákon konkrétne zameraný na cudzincov žijúcich v zahraničí a jeho účinky sa tam majú prejaviť, je potrebná konzultácia s dotknutou stranou.     

Ministerstvo zahraničných vecí SR odmieta argumentáciu, že predmetná novela zákona sa nevymyká štandardom v susedných krajinách. V SR môžu napríklad zahraniční Slováci nadobudnúť štátne občianstvo v zrýchlenom konaní, avšak je nevyhnutná podmienka pobytu na území SR najmenej tri roky bezprostredne pred podaním žiadosti o udelenie slovenského štátneho občianstva. "Neobstojí ani stavanie záležitosti do roviny ľudských práv, teda práva na štátne občianstvo. Dotknuté osoby už totiž disponujú štátnym občianstvom SR," uzatvára MZV SR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy