Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Lipšic: Chorú justíciu chcú liečiť tí, ktorí jej stav spôsobili
Zdielať na

Lipšic: Chorú justíciu chcú liečiť tí, ktorí jej stav spôsobili

Zdroj: SITA

"Súdnu radu tvoria spolovice nominanti prezidenta, Národnej rady SR a vlády. Títo nominanti sú zodpovední za dnešný stav justície. Vláda, parlament a prezident tam menovali ľudí blízkych Štefanovi Harabinovi," povedal podpredseda KDH.

Podpredseda strany tak reagoval na dnešné stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, ktorí hovorili o stave súdnictva.

"Súdnu radu tvoria spolovice nominanti prezidenta, Národnej rady SR a vlády. Títo nominanti sú zodpovední za dnešný stav justície. Vláda, parlament a prezident tam menovali ľudí blízkych Štefanovi Harabinovi (predseda Najvyššieho súdu SR)," zdôraznil. Preto je presvedčený, že ak dnes najvyšší ústavní činitelia hovoria o potrebe riešiť stav v justícii, nie je to poctivé, ale súvisí to s blížiacimi sa voľbami.

Podľa Lipšica prezident SR Ivan Gašparovič aj pred rokom vedel, kto je Harabin a napriek tomu ho vymenoval do čela Najvyššieho súdu SR v priebehu niekoľkých hodín po odsúhlasení Súdnou radou. "Harabin je tvár právneho štátu a la Robert Fico," podčiarkol exminister spravodlivosti.

Je presvedčený, že na riešenie stavu justície budú v ďalšom volebnom období potrebné zmeny Ústavy SR, spočívajúce napr. v zavedení bezpečnostných previerok pre sudcov, či iný spôsob kreovania Súdnej rady. Navyše "minister spravodlivosti ani šéf Najvyššieho súdu by nemal byť priateľ s bossom albánskej drogovej mafie. Ten by sa mal ministra spravodlivosti báť a nie ho pozývať k sebe na víno," zdôraznil. Zmenu vo vedení justície preto považuje za dôležitý, ale nie dostatočný krok. "Tým to nemôže skončiť, musí ísť o väčšie množstvo ľudí," uviedol.

Lipšic si myslí, že dôveryhodnosť justície narušil aj verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR o protiústavnosti Špeciálneho súdu. "Svojím hlasom k tomu prispela aj predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Bol to vážny signál, že spravodlivé postihovanie mafiánov a politikov by nemalo mať priestor v právnom štáte," podotkol.

Na margo súdnych prieťahov, ktorým sa dnes venovali aj účastníci spomínaného stretnutia v Prezidentskom paláci, Lipšic povedal, že sú problémom, ale možno nie najhlavnejším. Za ten považuje základnú spravodlivosť. "Snáď neprejde týždeň, aby nebol z väzby prepustený nejaký mafián na slobodu a nič sa nedeje. Snáď neprejde týždeň, aby nebolo rozhodnutie, že nejakí podvodníci vysúdili 50 či 100 miliónov eur," podčiarkol s tým, že to isté platí aj o vysokých vysúdených sumách pre politikov za nactiutŕhanie.

Ústavný právnik a kandidát na poslanca NR SR za KDH Radoslav Procházka je presvedčený, že v justícii je stále veľké množstvo poctivých a kvalifikovaných sudcov, ktorí však potrebujú úplne iný druh podpory, ako sú "hurá akcie". "Ide o podporu, ktorá nespočíva v predstieraní riešení, ale v príprave a realizácii uceleného riešenia," vysvetlil.

Macejková predstavila iniciatívu spoločného postupu rezortov vnútra a spravodlivosti SR, Ústavného, Najvyššieho súdu SR, Generálnej prokuratúry, verejného ochrancu práv a Slovenskej advokátskej komory v oblasti predchádzania a znižovania výskytu zbytočných prieťahov v súdnom konaní. Hlavným mottom iniciatívy, ktorá má za cieľ zvýšiť dôveru verejnosti v justíciu je, že pomalý výkon spravodlivosti nie je žiadny výkon spravodlivosti.