Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ambulancie odliv sestier nezvládajú. Na kongrese odzneli aj ďalšie témy
Zdielať na

Ambulancie odliv sestier nezvládajú. Na kongrese odzneli aj ďalšie témy

NIŽNÁ / Na Slovensku je akútny nedostatok všeobecných lekárov a sestier v ambulanciách. Navyše sa každoročne desiatky ambulancií zatvárajú. Situáciu ešte zhoršilo to, že platy v ambulanciách sa nezvyšovali tak, ako v nemocniciach. Túto kľúčovú tému riešili naši zdravotníci aj s poisťovňami na kongrese v Nižnej. Účastníkov bolo až 800.

"Kompetencie všeobecných lekárov sa rozširujú a pokiaľ ich máme zobrať so všetkou zodpovednosťou je podstatné, aby sme mali minimálne dve zdravotné sestry," vyjadril sa člen Združenia všeobecných lekárov pre dospelých Peter Marko. 

Problémom je odchod sestier do nemocníc

Sestry pritom v ambulanciách s lekárom často tvoria desaťročia zohratý tím. Sú lekárovou pravou rukou. Ich strata sa často už nedá nahradiť. "Odišli mi naraz dve sestry, hľadali lepšie platové ohodnotenie," dodal Marko. K situácii sa vyjadril aj prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth: "Evidujeme desiatky sestier, ktoré pretransformovali svoje živobytie z ambulancii do nemocníc." Dodáva, že ambulantní poskytovatelia si zaslúžia vyššie finančné prostriedky, aby boli schopní konkurovať nemocniciam.

Aj niektorí lekári sa rozhodli zatvoriť ambulancie. Pre pacienta potom nastáva problém. "Z roka na rok klesá počet ambulantných lekárov a to je trend, ktorý musíme zastaviť," uviedol Rastislav Zanovit, predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD). Peter Sloboda, riaditeľ nákupu zdravotnej starostlivosti zdravotnej poisťovne Union tvrdí, že problém má riešiť štát: "My sme už úhrady pre ambulantných poskytovateľov navyšovali. Stále chýba v systéme 250 miliónov eur, je potrebné, aby štát dofinancoval a situácia sa upokojí."

Ministerstvo sľúbilo, že osloví kompetentných zástupcov rôznych organizácii a budú hľadať riešenie, aby k odchodu zdravotníkov z ambulancií nedochádzalo. Na situáciu reagoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič: "Potrebujem mať dáta na to, aká je realita, či to nie je regionálna záležitosť, aby sme vedeli účinne reagovať." 

V Česku je situácia priaznivejšia

Zdá sa, že v Čechách ambulantní lekári a sestry sa môžu viac venovať svojej medicínskej práci a nie administratíve. "Tie platy sú podobné, či pracujete v nemocnici fakultnej, okresnej alebo na ambulancii," uviedol bývalý rektor Karlovej univerzity v Prahe Tomáš Zima. Podľa lekára Dušana Liptáka je české zdravotníctvo pred nami minimálne o 20 rokov. "Dokážu rozumnejšie investovať zdroje, tých zdrojov je ďaleko viac. Štát platí na jedného poistenca okolo 70 eur, u nás 28-30 eur," dodal.

Svoje povedali aj záchranári

​Voláme ich, keď nám ide o život. Záchranári viac než dva roky žiadali o spoločné stretnutie na ministerstve zdravotníctva. V piatok, 21. apríla, preto uvítali pozvanie na diskusiu od štátneho tajomníka. Témou bola otázka obnovy vozového parku, špecializovaných áut, ale aj časov dojazdu po optimalizácii siete nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy