Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kde skončí Remišová a Za ľudí? Matovič tvrdí, že u Hegera
Zdielať na

Kde skončí Remišová a Za ľudí? Matovič tvrdí, že u Hegera

BRATISLAVA / Igor Matovič tvrdí, že jeho bývalý kolega a súčasný šéf Demokratov, Eduard Heger robí všetko pre to, aby na kandidátku získal stranu Za ľudí. Môže sa tak stať, že Veronika Remišová so stranou nakoniec zakotví tam, odkiaľ tesne pred voľbami odišla. Dočasne poverený premiér však nevie odkiaľ takáto informácia k Matovičovi prišla.

"Moderná, európska, stredová strana. Táto vízia si myslím, že má potenciál, aby strana Za ľudí rástla," ozrejmila Veronika Remišová, predsedníčka strany Za ľudí. Vystriedala realita. Viaceré turbulencie, ktoré stranu Za ľudí sprevádzali ju preferenciami posielajú do úzadia. Z takmer šiestich percent sa sotva doťahuje na dve.

S blížiacim sa termínom predčasných volieb malé strany čoraz viac kalkulujú s kým sa zvezú na kandidátke do Národnej rady. V prípade Veroniky Remišovej a jej strany Za ľudí ešte nie je isté u koho zakotvia. "Ja som počul, že Hegerovci robia všetko preto, aby mali Veroniku a Za ľudí u seba," povedal Igor Matovič, predseda strany OĽaNO. "To na základe čoho hovorí? Myslím si, že je momentálne dôležité také spájanie väčších strán a na to musí byť vôľa," avizoval Eduard Heger, poverený riadením vlády a predseda strany Demokrati.

Otázne je, či práve strana Za ľudí je v súčasnosti atraktívnym partnerom. Z 12-tich poslancov zostala Remišovej len jediná verná. Ostatní sa z rovnice sami vyškrtli. Zoznam poslancov tak nápadné pripomína známe pexeso, ktoré vicepremiérka zverejnila pred tromi rokmi na sociálnej sieti. Zisťovali sme preto, kto by ju vedel pred voľbami prichýliť. "Kto? pani Remišová. Jasne, no neviem," odpovedala Jana Bittó Cigániková, poslankyňa NR SR (SaS). "Ideme do volieb samostatne," ozrejmil Milan Krajniak, poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rovnakú reakciu poslali aj kresťanskí demokrati. Môže sa tak stať, že sa Veronika Remišová na konci dňa vráti do strany, kde bola kedysi jednotkou na kandidátke. "Ja neviem, to je samozrejme na rozhodnutí strany Za ľudí. My sme žiadne oficiálne rokovania zatiaľ neviedli. Ja mám rád, keď nie je láska aj politická láska kupovaná," dodal Matovič.

V praxi to znamená, že Igor Matovič sa plánuje spájať, len so stranami, ktoré si nebudú klásť podmienky. Palicu nad stranou Za ľudí ale nelámu ani Hegerovi Demokrati. "My sme tomu otvorení, je na ostatných stranách, či si to vedia predstaviť. KDH, SaS alebo Za ľudí," dodal Heger.

"Strana Za ľudí určite pôjde do volieb a o ďalšom postupe rozhodnú orgány strany po ukončení všetkých rokovaní. Vždy sme zastávali jasné hodnotové postoje a protikorupčnú politiku, aj keď sme boli často v menšine, či už pri voľbe generálneho prokurátora alebo ďalších zásadných rozhodnutiach. Nevidím dôvod boj za spravodlivé Slovensko vzdať," svoje stanovisko uviedla Remišová. V prípade Demokratov aj OĽaNO je ale otázne, či oni sami nezostanú stáť pred bránami parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy