Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lesné zvieratá narobili totálnu škodu v lesnom revíre
Zdielať na

Lesné zvieratá narobili totálnu škodu v lesnom revíre

HOLÍČ / Lesníci majú aktuálne veľký problém s obnovovaním lesa. Mladé sadenice sú lákadlom pre zver. A tá im pri Holíči spôsobila totálnu škodu. Napriek tomu, že tam intenzívne zver lovia, bez kvalitného oplotenia by nič nevypestovali. Štátne lesy to ale stojí nemálo peňazí.

Na pozemku bolo vysadených okolo tritisíc takýchto sadeníc duba. Po nájazdoch premnoženej zveri tu nezostalo nič. "Na množstvo zveri, ktoré sa nachádza v lese bez oplotenky nevypestujeme nový les," uviedol František Senderák, vedúci lesného obvodu. Musia najprv konkrétny pozemok dôkladne oplotiť. Najhoršie je to s diviačou zverou. Pletivo môže veľmi ľahko podryť. "Musíme to pribiť 20 cm klincami, aby sa nám diviak do vnútra nedostal, jedine vtedy má ten oplotok význam," dodal Senderák.

Najprv museli hlboko do zeme zakopať koly na ktoré upevnili kvalitné pletivo. "K tomu sme na spodok pridružili žrde, ktoré zabraňujú diviačej zveri, aby dvihla plot," ozrejmil Senderák. Takéto pevné oplotenie stojí nemálo peňazí. Mladé stromčeky sú pre zver doslova lákadlom. "Sto metrov oplotky stojí približne 600 eur, či už materiál, či práca, ktorú nám vykonávajú dodávatelia služieb. Zalesnenie, stojí okolo sedem tisíc eur na hektár," vysvetlil Vlastimil Uhlík, riaditeľ odštepného závodu Karpaty v Šaštín-Stráže.

Diviaky využili nedokončený vstup do oplotku a podliezli pletivo. Keďže tam ešte nič nerástlo diviaky obišli naprázdno. Pán Senderák na svojom lesnom úseku má 60 takýchto ohradených pozemkov s mladým lesom. Musí ich pravidelne kontrolovať. "Keď strom spadne na plot zver sa môže dostať do oplotkov a narobiť veľkú škodu," doplnil Senderák.

Podľa stanoviska zo štátnych lesov za obdobie od 1. júla 2021 do 30. júna 2022 zver spôsobila škody v rámci celého podniku na ploche 3155 hektárov v sume vyše jedného milióna 800-tisíc eur. Novšie údaj zatiaľ nemajú. Východisko vidia v znižovaní počtu zveri. "V revíri pri Holíči, ktorý má 700 hektárov poľovníci ulovili v uplynulej poľovníckej sezóne 82 diviakov a 22 kusov inej raticovej zveri. Ešte stále musíme zvyšovať intenzitu lovu hlavne diviačej zveri," dodal Uhlík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy