Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri tvorbe kraslíc sa fantázii medze nekladú. Tu je zopár inšpirácií
Zdielať na

Pri tvorbe kraslíc sa fantázii medze nekladú. Tu je zopár inšpirácií

HUMENNÉ / Voskujete, vyškrabávate alebo maľujete? Možností, ako vyrobiť krásne veľkonočné kraslice, je neúrekom. Fantázii sa medze nekladú a aj pri tvorbe kraslíc sa odrážajú módne trendy. Ponúkame zopár inšpirácií.

"Vo vnútri sú staré zubárske vrtáky, ktoré oni už nepoužívajú, ale stále sú relatívne ostré, tým pádom sa ľahko škriabe. Urobím si základnú čiaru a popri nej ďalšiu," opísala pri tvorbe kraslíc krasličiarka Katarína Sivá. Využiť ale môžete aj špendlík či špeciálnu vŕtačku. Pani Katarína voskuje, robí aj madeirové vzory a využíva aj iné techniky. "Vyzerá to podobne jak škrabané, ale je to leptanie. Leptá sa buď octom alebo dakedy sa leptalo šťavou z kapusty," uviedla. Ak sa chcete vyhnúť umelým farbivám, vajíčko nažlto zafarbí roztok z kurkumy. Červenú zabezpečí cviklová šťava a zelenú špenát. "Klasické techniky ako batika alebo vyškrabávanie sa pomaly strácajú. Ľudia dávajú prednosť modernejším technikám," vyjadrila sa zástupkyňa riaditeľky Vihorlatského múzea v Humennom, Ivana Strakošová.

Od prepeličích cez slepačie, husacie, kačacie až po pštrosie. Niektorí dokonca zdobia aj vajíčka z polystyrénu. Vykrajované vajíčka, maľované akrylovými či anilínovými farbami, no aj zdobené trblietkami či stužkami. Skrátka, fantázii sa medzi nekladú. "Technika opletania drôtikom tenkým medeným, ale aj kraslice opletané nitkami, bavlnkou, paličkovou čipkou," dodala Strakošová. Andrea Kanoczová sa paličkovaniu venuje viac ako 25 rokov. Prezradila, že keď si vyberie náročný vzor, trvá to aj sedem hodín, kým čipkou pokryje celé vajíčko. "Najzložitejšie som mala z 52 paličiek. Musíte vedieť rozmery vajíčka, lebo čipka musí byť presne. Ona sa navlečie, prúžok čipky sa zošije a oblečie na vajíčko," opísala.

Krasličiarov je čím ďalej, tým menej. K tradíciám preto vedú aj najmenšie deti. No kraslice tých, ktorí to vedia, idú na dračku. "Väčšinou to tak dopadne, že keď je Veľká noc, tak ja zo svojich vlastne ani jedno nemám," dodala Katarína Sivá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy