Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Korupcia na Úrade boja proti korupcii?!
Zdielať na

Korupcia na Úrade boja proti korupcii?!

T. Gašpar považuje medializovaný útok na ÚBPK za plánovanú diskreditačnú kampaň

Dnešné medializované informácie o tom, že Úrad boja proti korupcii (ÚBPK) Prezídia Policajného zboru je podozrivý z korupcie, považuje jeho riaditeľ Tibor Gašpar za plánovanú diskreditačnú kampaň, ktorá znevažuje činnosť celého úradu a všetkých jeho úradníkov. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii.

Odmietol tvrdenia, že podanie, ktoré prešetruje Inšpekcia Ministerstva vnútra (MV) SR, sa týka vysokých funkcionárov úradu. "Podľa mojich informácií ide o podanie, ktoré zatiaľ len smeruje voči jednému funkcionárovi ÚBPK," zdôraznil s tým, že ÚBPK PPZ má päť úrovní riadenia a v tomto prípade ide o vedúceho oddelenia, ktorý je na piatom, teda na najnižšom stupni riadenia.

Oznamovateľmi sú podľa Gašpara dve osoby. V prvom prípade ide o civilnú osobu.

Denník Pravda dnes informoval, že vysokí funkcionári Úradu boja proti korupcii sú podozriví z kupčenia s prípadmi spojenými s úplatkárstvom. Samotné Ministerstvo vnútra (MV) SR potvrdilo, že inšpekcia rezortu už vo veci začala vyšetrovanie.

V celej kauze je podľa denníka podaných niekoľko trestných oznámení. Jedno sa týka zneužívania právomocí, keď mali policajti za poplatok rozhodovať v prospech, resp. neprospech zainteresovaných strán, teda o odložení spisu či, naopak, o začatí vyšetrovania. Napríklad v jednom prípade si mal pracovník Úradu boja proti korupcii vypýtať od podnikateľa peniaze za to, že začne v jeho záležitosti konať s tým, že polovicu sumy musí ešte odovzdať svojmu nadriadenému. Poplatky za takéto úkony sa podľa policajných kuloárov pohybujú od troch- do 10-tisíc eur.

Okrem kupčenia s prípadmi inšpekcia u policajných funkcionárov podľa denníka preveruje aj podozrenia z nelegálneho obohacovania sa. Malo k nemu dochádzať tak, že časť peňazí, ktoré policajti v teréne dostávajú napríklad na svojich informátorov, si jeden z nadriadených nechával pre seba. Výška takéhoto príspevku na operatívnu činnosť môže byť aj tisíc eur, z nej sa údajne malo nadriadenému nechávať 10 až 15 percent. Podobne to malo byť aj s odmenami, ktoré policajti dostávali. Koľkých ľudí z Úradu boja proti korupcii inšpekcia preveruje, Garajová nepovedala.

Podľa zdrojov blízkych inšpekcii je medzi podozrivými vysoký dôstojník, vedúci operatívneho oddelenia odboru boja proti korupcii Bratislava. Škandál na policajnom úrade, zriadenom práve na boj s korupciou, minister vnútra Robert Kaliňák nechcel komentovať. Policajní odborári o kauze vedia. S praktikami totiž viacerí policajti nesúhlasili, v dôsledku čoho začali mať v práci problémy, ako zníženie platu, nepriaznivé služobné hodnotenia či praktiky hraničiace s mobingom.

Niektorí už z bratislavského odboru boja proti korupcii aj odišli ešte vlani na jeseň. "Zo sťažností, ktoré boli podané, vyplýva, že išlo zrejme o šikanovanie. K celej záležitosti sa však vyjadríme, až keď bude skončené vyšetrovanie," reagoval pre Pravdu šéf policajných odborárov Miroslav Litva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy