Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vlci sa vyskytli v dedine na severovýchode Slovenska
Zdielať na

Vlci sa vyskytli v dedine na severovýchode Slovenska

HORNÝ ZEMPLÍN / Vlci na severovýchode Slovenska dali o sebe vedieť v ďalšej dedine. Kým prednedávnom nasnímali obyvatelia Zubného súboj troch vlkov rovno pod oknami svojho domu, dnes ráno našli v Hostoviciach torzo zvieraťa, ktoré roztrhali pred obecným úradom. Poľovníci hromžia, ochranári tvrdia, že sa nič nedeje.

"Tu sa nachádzame v strede obce, niekoľko metrov od obecného úradu a obchodu. No a je tak rozobratá, že je to robota svorky vlkov," ozrejmil Peter Čopak, starosta obce Hostovice.

Uhynuté zviera našla ráno na hlavnej ceste žena, ktorá viezla deti do školy. "Vidíme, že to je mladá jelenička, možno 2 – 3 ročná, vidíte, že útočili na krk títo vlci," dodal Čopak. "Myslíte si, že to vlci boli? Tak ja neviem, lebo ja som zamknutá a ja nepočujem ani rozhlas," povedala obyvateľka obce. "Títo vlci, keď takto útočia na zver až v dedine, tak aj nevidím problém, že by zaútočili aj na ľudí," doplnil Čopak. "Minulý rok vzali kozliatka, susedovi môjmu, jeden deň kúpil a na druhý ich zožrali," povedal obyvateľ obce.

Takto prednedávnom nasnímali svorku vlkov v obci Zubné. Vyhláška, ktorá zaviedla celoročnú ochranu vlka dravého, nadobudla platnosť 1. júna 2021. Podľa viacerých poľovníkov je ale potrebná jej úprava. "Samozrejme, že sa to musí legislatívne zmeniť, lebo nemôžeme len chrániť a tie stavy nechať narastať. To sa už stáva životu nebezpečné, nielen pre zvieratá ale aj pre ľudí," povedal Čopak. "Ja ten strach chápem, vlk je šelma, ale na to existujú desiatky výskumov a nie je známe, žeby vlk napadol človeka, pokiaľ bol zdravý a žeby mu narozdiel do medveďa poškodil zdravie," vyjadril sa Juraj Lukáč, Lesoochranárske zoskupenie Vlk. 

Z minulosti sú podľa informácií štátnej ochrany prírody známe dva prípady, kedy vlk zaútočil na človeka, išlo však o jedincov nakazených besnotou. Zdravý vlk podľa ochranárov na človeka neútočí. "Zdôrazňujeme, že vlk dravý je plachý tvor. K dnešnému dňu MŽP SR eviduje 0 prípadov útoku vlka na človeka," uviedlo stanovisko Ministerstva životného prostredia SR. "Čo sa nikdy nestalo sa môže stať, keby tu niekto bol, nech sa skúsi postaviť takejto svorke do čela, že čo sa stane," dodal Čopak.

Početnosť vlka dravého na Slovensku závisí od obdobia, v ktorom sa stav zisťuje. Podľa doterajších štatistík Štátnej ochrany prírody sa v jarnom období sa Slovensku zvykne nachádzať približne 400 jedincov, kým v jesennom období môže početnosť dosahovať 600 až 700 jedincov. "Ja, ako poľovník to vidím tak, že tých vlkov je strašne veľa, keď som na posede a vidieť svorku, ktorá má 15 aj 17 kusov vlkov," uviedol Čopak.

Zisťovali sme preto, či sa stav vlčej populácie od zavedenia celoročnej ochrany skutočne zmenil. "Ministerstvo životného prostredia SR nemá k dispozícii presné údaje, na základe ktorých by dokázalo vyhodnotiť, aký trend má populácia vlka dravého na Slovensku od zavedenia úplnej ochrany, pretože zisťovanie stavu vlčej populácie sa nerobí každoročne. Na základe expertných pozorovaní však možno konštatovať, že stúpajúci trend má počet vlkov v jednotlivých svorkách," uviedlo Ministerstvo životného prostredia SR.

Kým pred rokom 2021 bolo zriedkavejšie pozorovať svorky s počtom viac ako 10 vlkov, aktuálne odborníci čoraz častejšie pozorujú svorky s 12 či 13 vlkmi v jesennom období. "Ten zvýšený počet je na miestach, kde sa doteraz nevyskytoval, čo je dobré lebo vlk je významným likvidátorom besnoty a afrického moru ošípaných," dodal Lukáč. "Nám sa to deje každý rok, len každý je ticho a každý hovorí, že je to v poriadku," dodal na záver Čopak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy