Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekárski odborári: Súkromné nemocnice dostávajú viac peňazí ako štátne
Zdielať na

Lekárski odborári: Súkromné nemocnice dostávajú viac peňazí ako štátne

BRATISLAVA / Lekárske odborové združenie tvrdí, že sa v zdravotných poisťovniach prerozdeľujú peniaze neférovým spôsobom a viac peňazí dostávajú súkromné nemocnice. Tie štátne sa podľa nich preto dostávajú do problémov. Žiadajú tak premiéra Hegera, ktorý je teraz poverený riadením ministerstva zdravotníctva, aby situáciu prešetril.

Súkromné nemocnice dostávajú o niekoľko percent z navýšeného rozpočtu viac ako štátne nemocnice. To tvrdí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a žiada riešenie. "Problém, ktorý je, že poisťovne dostali tieto zvýšené financie, ale netransparentne ich rozdeľujú. A niektoré, predovšetkým štátne nemocnice, dostanú navýšenie, ktoré nepokryje ich náklady. Naopak, súkromné nemocnice, hlavne nemocnice patriace finančným skupinám, dostanú takmer až dvojnásobné navýšenie oproti štátnym nemocniciam," uviedol Peter Visolajský.


O reakciu žiadala TV JOJ aj ministerstvo zdravotníctva. Ani po niekoľkých hodinách vyjadrenie neprišlo. Všeobecná zdravotná poisťovňa nevidí v rozdeľovaní peniazov problém. Podľa poisťovne stále prebiehajú transparentné rokovania s asociáciami nemocníc. A tlačové besedy vraj iba znepokojujú spoločnosť a poistencov. "Odmietame tvrdenie LOZ o pochybnom prerozdelení navýšených financií štátnym a súkromným nemocniciam. Kľúčom pre rozdelenie deklarovaných disponibilných zdrojov bola výška úhrady nemocníc v prechádzajúcom období," uviedla v stanovisku VšZP.


Pri podpísaní Memoranda pre hromadné výpovede lekárov sa vláda zaviazala k prijatiu zákona o financovaní nemocníc. Lekárske odborové združenie varuje, že keď sa situácia teraz nebude riešiť, urobí vlastné kroky. Možno podobné ako naposledy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy