Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japonská kozmetika na báze ryže – prečo ju používať a aké účinky má na pokožku?
Zdielať na

Japonská kozmetika na báze ryže – prečo ju používať a aké účinky má na pokožku?

Zdroj: hebe.com/sk

Aziatky a najmä Japonky už v dávnych časoch objavili priaznivé účinky ryže na pokožku. Hoci nám Európankám je táto zložka známa najmä v kuchyni, výrobcovia kozmetiky ju čoraz častejšie využívajú v kozmetike. Ryža je totiž zdrojom cenných vitamínov, minerálov, nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov, ktoré priaznivo pôsobia na vzhľad pokožky. Ako pôsobí ryža v kozmetike? Má množstvo priaznivých vlastností a obsahuje výživné látky, ktoré napomáhajú pri regenerácii buniek a hydratácii pokožky. Ryža obsahuje kyselinu ferulovú, ktorá je dokonalým antioxidantom a alantoín, ktorý je známy svojimi protizápalovými účinkami. Vďaka týmto vlastnostiam ryža napomáha pri zmiernení podráždenia a tiež v boji proti tvorbe akné. Ryža je bohatým zdrojom vitamínu E, teda vitamínu mladosti a veľkého množstva mitamínov skupiny B a minerálov.

Aké účinky má japonská kozmetika na báze ryže?

Japonská kozmetika, ktorá je dostupná v našej drogérii, neobsahuje ryžu náhodou. Ryža je vhodná na ošetrovanie každého typu pokožky, aj citlivej. Výrazne sa podieľa na udržiavaní optimálneho podielu vody v pokožke. Zoznam priaznivých vlastností pre pokožku je naozaj dlhý. Čistí pokožku, zmierňuje mastenie, predchádza vzniku akné, rozjasňuje, prinavracia zdravý vzhľad, stimuluje tvorbu kolagénu, čím zároveň zvyšuje jej elasticitu a pevnosť. Dokonale hydratuje pokožku a predchádza nadmernej strate vody z pokožky, stimuluje tvorbu kolagénu, zvyšuje pevnosť, elasticitu pokožky a rozjasňuje. Zmierňuje podráždenie spôsobené slnečným žiarením a pôsobí ako prirodzený UV filter.
V prípade japonskej kozmetiky sa najväčšia váha prikladá udržiavaniu vody v pokožke. Hydratovaná pokožka je totiž základom pre mladistvý vzhľad.Ryža obsahuje vitamíny zo skupiny B, vitamín E, minerály, nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty. Udržiava vysoký podiel vody v pokožke. Ryža je vhodná na ošetrovanie všetkých typov pokožky, aj tej citlivej.
V predaji sú dostupné japonské výživné krémy na báze ryže, ktoré uspokojujú potreby pokožky vyžadujúcej intenzívnu hydratáciu, vyživenie a regeneráciu. Okrem toho toniká s proteínmi ryže sú bohatými zdrojmi minerálov, vitamínov a antioxidantov. Dôležité miesto medzi japonskými kozmetickými produktmi zastáva aj píling s obsahom pomletých ryžových zrniek. Olej z ryžových otrúb bohatý na antioxidanty chráni pokožku pred voľnými radikálmi, zmäkčuje a hydratuje.
Ryža v kozmetike však nevystupuje len vo forme zŕn, ale aj v podobe ryžového mlieka, vody a ryžového oleja. Ryžová voda je zmes, ktorá zostane po uvarení alebo namáčaní ryže. 

Ryžová voda pre vlasy a pokožku

Ryžovú vodu používajú Japonky od napamäti na vlasy a prakticky neexistuje ázijská kozmetická starostlivosť bez tejto zložky. Dodáva vlasom objem, intenzívny lesk, vyhladzuje a zdôrazňuje vlny a kučery. Vďaka nej vaše vlasy získajú zdravý a lesklý vzhľad. Ryžová voda obsahuje okrem iného vitamíny zo skupiny B, vitamín E a antioxidanty, zinok, železo, horčík či draslík. Vďaka ryžovej vode sú vlasy lesklé, hladké a rýchlejšie rastú. Jednou zo zložiek ryžovej vody je aj inozitol. Je dokázané, že preukázateľne uzdravuje poškodené vlasy a vyživuje ich zvnútra. Vlasy dokonca chráni pred ďalším poškodením.
Ryžová voda má množstvo cenných vlastností, vďaka ktorým sa využíva nielen na ošetrovanie vlasov. Používa sa aj na tvár, napríklad v odličovadlách či na liečbu akné, ale aj ako pleťové tonikum.
Ryžový olej vzniká pri extrakcii z otrúb (teda šupiek, v ktorých sú obalené zrnká) organickými rozpúšťadlami – najmä alkoholom a hexánom. Je to veľmi jemná zložka s ľahkou konzistenciou, neupcháva póry a veľmi ľahko sa vstrebáva, nezanechávajúc na pokožke mastný film. Počas používania samotného oleja alebo kozmetiky s jeho obsahom si pokožka udržiava štruktúru, ktorá ju vyživuje, chráni pred pôsobením voľných radikálov, napomáha jej regenerácii a zvyšuje tvorbu kolagénu. Navyše olej pôsobí na pokožku upokojujúco a protizápalovo a zlepšuje jej mikrocirkuláciu.

Najčítanejšie správy