Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Deti s rakovinou potrebujú nové bývanie: Pomáha aj Vlado Voštinár
Zdielať na

Deti s rakovinou potrebujú nové bývanie: Pomáha aj Vlado Voštinár

Mnohé deti s rakovinou ostávajú v nemocnici kvôli liečbe veľmi dlhé obdobie, niekedy je to rok aj viac. Deň čo deň sa tam zobúdzajú, chodia do školy či škôlky, oslavujú narodeniny alebo trávia Vianoce. Spolu s rodičom je nemocnica ich prechodným domovom. Preto je nevyhnutné, aby mali detskí pacienti na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) v Bratislave čo najlepšie podmienky, a to nielen kvôli pohodliu, ale najmä z bezpečnostného hľadiska. Priestory kliniky majú spĺňať čo najvyššie štandardy, aby krehké zdravie detí počas náročnej liečby nebolo vystavené ešte väčšiemu riziku. Nezisková organizácia Deťom s rakovinou spolu s KDHaO spustila kampaň na zbierku financií na rekonštrukciu oddelenia pre veľké deti, vďaka ktorej sa môžu výrazne zlepšiť podmienky na ich liečbu a „bývanie“.

Na podporu projektu vznikla bonusová online časť Nového bývania

Nové bývanie je stálicou televíznych obrazoviek už vyše 15 rokov. V realitnej show hľadá moderátor Vlado Voštinár to najvhodnejšie bývanie pre prihlásených záujemcov. A keďže práve „nové bývanie“ potrebujú aj deti s rakovinou, stal sa tvárou fundraisingovej kampane na financovanie rekonštrukcie oddelenia pre veľké deti. V spolupráci s originálnym produkčným tímom Nového bývania vznikla exkluzívna bonusová online epizóda. V nej sa moderátor Vlado Voštinár stretol so špeciálnou záujemkyňou – nové bývanie hľadá sestrička z detskej onkológie na Kramároch, ktorá je zároveň bývalou pacientkou. Nehľadá ho však pre seba, ale pre deti, o ktoré sa na oddelení stará. „Sme veľmi vďační za túto nezištnú pomoc pána Voštinára a celého tímu relácie Nové bývanie. Veríme, že aj vďaka nim sa podarí vyzbierať potrebnú sumu na nevyhnutnú prestavbu oddelenia. Najmä vďaka dobrým ľuďom – darcom a sponzorom, sa už niekoľko rokov liečia malé deti do 6 rokov v bezpečnom a komfortnejšom prostredí, čo sa odrazilo aj na výsledkoch liečby. Preto chceme rovnaké podmienky zabezpečiť aj starším deťom a mladým ľuďom do 18 rokov,“ povedala Katarína Bagľašová, riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou.

Návrh rekonštrukcie už existuje

V online epizóde Nového bývania, ktoré nájdete aj na Youtube kanáli TV JOJ sa z úst sestričky Sofie dozviete, čo všetko potrebujú na oddelení zmeniť a vylepšiť, aby sa deťom aj ich rodičom v nemocnici bývalo nielen krajšie, ale aj zdravšie. Prostredie totiž významne pomáha zefektívniť a urýchliť liečbu detských pacientov. „Počas bývania na takomto oddelení sa musíte zmieriť s mnohými rušivými vecami – pípanie pumpy, ktorou tečie chemoterapia alebo infúzia, plač alebo hlasná vrava, keď si chce vyčerpaný pacient z vedľajšej izby pospať. Napríklad tieto problémy by mohli vyriešiť hrubšie steny medzi izbami pacientov,“ hovorí Sofia Awniová, sestrička a bývalá pacientka, ktorá hľadá „nové bývanie“.

Architektonický návrh oddelenia už existuje, autorom architektonického riešenia rekonštrukcie je Ing. arch. Martina Mϋllerová, ktorá spolupracuje s klinikou už dlhodobo. Spolu s Ing. Dušanom Miškovčíkom zrealizovali prestavbu oddelenia malých detí aj projekt Dennej kliniky. Preto presne vedia, čo takéto špecializované pracovisko potrebuje – od filtrácie vzduchu až po rozmiestnenie nábytku v izbách. Nové bývanie pre deti s rakovinou, teda prestavba oddelenia, si vyžiada investíciu 1 800 000 eur. Prispieť môže úplne každý, či už priamo vkladom na účet neziskovej organizácie, alebo príspevkom 2 % z dane. Všetky informácie k forme príspevku sú na https://www.detomsrakovinou.sk/ako-pomoct/.

Najčítanejšie správy