Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Sociálne podniky považuje Tomanová za dobrý projekt
Zdielať na

Sociálne podniky považuje Tomanová za dobrý projekt

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Európska komisia v decembri na základe tzv. draftu obvinila niektoré sociálne podniky z klientelizmu.

Práve o podozrení z možného podvodu informuje správa, tzv. draft komisie z decembrového auditu. Ide však o predbežné informácie, ktoré môže ešte ministerstvo pripomienkovať pred vystavením definitívnej správy EK. "To sú pravidlá Európskej únie, ja v tejto chvíli nemám dôvod akýmkoľvek spôsobom komentovať tento draft, ktorý je v rovine názorov," uviedla Tomanová.

Draft však presne definuje pochybenia v Revúckom sociálnom podniku. Ten mal predávať svoje výrobky pod trhovú cenu. Profitovať tak z toho mal odberateľ, s ktorým je však riaditeľ podniku prepojený. Šéf sociálneho podniku je tiež prepojený aj na dodávateľa niektorých služieb.

Podľa volebnej líderky SDKÚ-DS Ivety Radičovej je zo správy zrejmé, že podniky porušili podmienky poskytovania európskych peňazí. "Pomoc pre sociálne podniky nerešpektuje podmienky zákonnosti a vhodnosti použitia fondov, odporúča sa preto, aby bolo financovanie sociálnych podnikov zrušené a akékoľvek zálohy a refundácie nákladov vymáhané," citovala z draftu.

"Opozícia a média vedú hon na čarodejnice, zosmiešňujú sociálne podniky," reagovala na podozrenia ministerka. Tiež je presvedčená, že Európska komisia (EK) Slovensku preplatí peniaze učené pre tieto podniky, ktoré sú z 90 % financované z eurofondov. "Budeme sa snažiť, aby preplatil všetko," podotkla. Celkovo by malo ísť viac ako 25 miliónov eur. Doteraz im ministerstvo účty poslalo 11 miliónov a z toho približne 3 milióny eur požiadalo preplatiť v únii.

Podľa Radičovej o zlom fungovaní podnikov hovorí aj postoj rezortu financií. Ten totiž neodobril preplatenie nákladov viacerým sociálnym podnikom. Išlo o nadštandardné odmeny manažérom či duplicitné výdavky. "Okolo pilotných podnikov je veľa nejasností," konštatovala.

Témou diskusie bolo aj odvodové zaťaženie a jeho prípadná zmena. Radičová pripomenula, že SDKÚ-DS chce presadiť zníženie odvodov, nešpecifikovala však o koľko. "Najprv treba urobiť celkový audit, celkovú zmenu odvodového zaťaženia," vysvetlila. Ministerka Tomanová zmenu v daniach a odvodoch odmietla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy