Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vražda, ktorá otriasla Slovenskom: na povrch vyplávalo niekoľko káuz, vyžiadala si aj zmenu spoločenských pomerov
Zdielať na

Vražda, ktorá otriasla Slovenskom: na povrch vyplávalo niekoľko káuz, vyžiadala si aj zmenu spoločenských pomerov

BRATISLAVA / Od popravy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo v utorok, 21. februára, päť rokov. Investigatívneho novinára zavraždili pre jeho odhaľovanie korupčných zločinov krytých tými, ktorí by ich mali odhaľovať. Prípad vyvolal zemetrasenie v spoločnosti a našej politickej scéne.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala zdesenie a hnev spoločnosti. "Pnutie v spoločnosti už bolo predtým značné, ako keby touto tragédiou praskla struna a ľudia to povedali naplno," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas - SD. "Tou vraždou sa zobudili milióny ľudí na Slovensku a uznali, je to tu vážne," uviedol Igor Matovič, predseda strany OĽANO. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, ktorí okrem očisty politiky žiadali aj konkrétnu vec, a to pád vlády. "Vražda vygenerovala v ľuďoch obrovské množstvo hnevu," uviedol Arpád Šoltés, politický komentátor.

Jediný z vlády, ktorý sa rozhodol odstúpiť bol minister kultúry. "Vláda nepochopila dostatočne závažnosť situácie, nedokázala prijať politickú zodpovednosť. Toto bol rozdiel v tom vnímaní," vyhlásil Marek Maďarič, bývalý minister kultúry. Vtedajší premiér Fico sa ale k činu nemal a k svojej abdikácii sa musel nechať dokopať. "Vtedy to vyzeralo, že to je jeho politická smrť," uviedol Šoltés.

Fico demisiu podal štýlom sebe vlastným

"Bolo to urážlivé a arogantné. Pre mňa to bol len symbol, ktorý chcel poslať tým svojim spolu mafiánom, aby sa nebáli," vyjadril sa exprezident Andrej Kiska, Novým premiérom sa stal Peter Pellegrini. Obratom sa stiahlo hnutie Za slušné Slovensko, prezentované dnešným poslancom Jurajom Šeligom. "Práve hnutie Za slušné Slovensko malo obrovský potenciál, aby vygenerovalo nové politické strany, ktoré by stáli na hodnotových základoch, lebo to, čo je v slovenskej politike, sú rôzne združenia oportunistov," uviedol Šoltés.

Nasledujúce voľby prevalcoval najhlučnejší opozičník Igor Matovič

"Keď volili Igora Matoviča, objednávali si pomstu. Jemu sa dalo uveriť, že vykoná pomstu a nebude sa ohliadať na demokratické mechanizmy, právny štát, ani na zákony," komentoval Šoltés. Zatiaľ čo sa jeho vláda utápala v nekonečných škriepkach a až detinskom spôsobe vládnutia, Róbert Fico sa opäť stával jedným z najpopulárnejších politikov v krajine. "Igor Matovič vzkriesil Róberta Fica," vyhlásil Maďarič. "Matovič ako mesiáš slovenského populizmu vzkriesil politickú mŕtvolu Róberta Fica," uviedol Šoltés.

Podľa Igora Matoviča dostal Fico dar z nebies, a to krízy, ktoré postihli Slovensko a svet, či už covidovú alebo energetickú. "30. roky minulého storočia v Nemecku ukázali to isté. Keď ľudia zažívajú krízy, tak sú frustrovaní. Áno, sme dnes v kritickej situácii. Keď dnes prídu voľby, to rozhodnutie môže byť veľmi zlé," vyhlásil Matovič. 

Fico sa medzitým vrátil do poslaneckej lavice, Pellegrini si založil vlastnú stranu

Vtedy, a aj dnes za udalosťami po vražde vidí sprisahanie. "Nenechajte si zobrať pravdu o Kuciakovi a my raz povieme, kto ho zabil," vyhlásil vtedy Fico. Politické udalosti po vražde katapultovali do dlhodobého čela obľúbenosti Ficovho žiaka, Petra Pellegriniho, ktorý sa rozhodol založiť si vlastnú stranu. "To pnutie tam už bolo, nebudem robiť zo seba hrdinu. Pán Boh vie, ako by to dopadlo, všetko sa deje za nejakých konkrétnosti," uviedol Pellegrini

Slovensko už v nadchádzajúcich predčasných voľbách môže ukázať, ako si predstavuje svoju budúcnosť. Mementom celej tragédie ostáva, že slušnosť, ozajstné hodnoty, či spoločný cieľ sú naďalej šafranom slovenskej politickej scény. "Ja by som si prial, aby tá energia, ktorá bola v ľuďoch, keď sme boli v uliciach, aby ostala. Aby sme sa nenechali prekričať," vyhlásil Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy