Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vražda Jána a Martiny odštartovala vyšetrovanie mnohých káuz, ktoré polícia s prokuratúrou prehliadali
Zdielať na

Vražda Jána a Martiny odštartovala vyšetrovanie mnohých káuz, ktoré polícia s prokuratúrou prehliadali

BRATISLAVA / V čase, keď Jánov život ukončila guľka nájomného vraha, mal už takmer dokončenú rozsiahlu reportáž o talianskej mafii na Slovensku. Podrobne v nej opísal aktivity Vadalovcov a Rodovcov v Kalábrii aj u nás na východe.

"Tu naozaj bola drina talianskej mafie Ndrangheta a Antonino Vadala nielenže ponúkal svoje slovenské firmy na to, aby sa posielali peniaze za tony kokaínu do Ekvádoru, ale ponúkal aj priestor na skladovanie, pretože mal dobré kontakty na colníkov," povedala investigatívna novinárka Pavla Holcová. Boli to ale talianske súdy, ktoré Antonína Vadalu napokon poslali do väzenia za drogy.

Pre procesné chyby sa však dostal von a čaká na nový súd. Dokonca ho videli na Slovensku. Či sa oň naše orgány zaujímajú, prokuratúra neodpovedala. A rovnako ani to, či vyšetrujú podozrenia z podvodov a neobvyklých transakcií jeho bývalej priateľky Márie Troškovej. Presne tej, ktorá bola asistentkou Roberta Fica na úrade vlády a ktorá si aj v tom čase s Vadalom intenzívne písala. "To by som čakala v Mexiku, neviem, prečo sa to na Slovensku nevyšetruje," dodáva Pavla Holcová. 

Vo veľkom sa ale začali vyšetrovať podvody v pôdohospodárstve a kšefty s agrodotáciami. Prebieha proces v kauze Dobytkár a v dohľadnom čase sa pred súd postaví aj Ľubica Rošková, niekdajšia poslankyňa za Smer, ktorú na Zemplíne prezývali Grófka, totiž podľa obžaloby brala štedré príspevky aj za asfaltové parkovisko. "V predmetnej veci boli vypočuté desiatky svedkov, škoda bola vyčíslená na zhruba 150-tisíc eur," informuje hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

Z objemného vyšetrovacieho spisu k vražde Jána a Martiny sa postupne začalo odvíjať klbko informácií, ktoré napokon viedlo aj k odhaleniam o stretnutiach policajných špičiek s podnikateľom Norbertom Bödörom. Kauza dostala názov Očistec. Obžaloba už bola podaná na Špecializovaný trestný súd, nateraz však stojí pretože sudca, ktorý spis dostal, spochybnil príslušnosť špeciálnej prokuratúry. 

A kým o tom nerozhodne Ústavný a Najvyšší súd, Tibor Gašpar, Peter Hraško a Robert Krajmer si minimálne dovtedy môžu vydýchnuť. Horšie je to s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý už sedí za korupciu. "Mal zobrať úplatok za službu pre podozrivého, ktorý bol členom mafiánskej skupiny. To zároveň ilustruje celý ten systém, o ktorom písal Ján Kuciak a ktorého sa stal obeťou, že časť tej prokuratúry a časť polície nevyšetrovali zločiny, ale naopak ich kryli," povedala riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. 

Zaistené telefóny Mariána Kočnera vyplavili množstvo špiny aj z prostredia justície. Počas akcií Búrka a Víchrica v putách skončili dve desiatky sudcov. Aj Monika Jankovská, ktorá kontakty s Kočnerom razantne popierala a to napriek tomu, že si s ním vymenila tisíce správ. Kožu si zachránil Vladimír Sklenka, ktorý od Kočnera dostával dary, a teraz je hlavným svedkom proti bývalým kolegom.

Miriam Repáková si ide po dohodu o vine a treste, na súd čaká dnes už Kaliňákov obhajca David Lindtner, aj bývalá podpredseníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová. "V konaniach momentálne prebieha vyšetrovanie, spolu stíhame 21 osôb, no bližšie informácie nebudeme poskytovať," povedal policajný hovorca Michal Slivka. 

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyrazili do ulíc opakovane desaťtisíce ľudí. Masovosťou predčili aj protesty po kauze Gorila. Pred piatimi rokmi prišlo demonštrovať najviac ľudí od čias Nežnej revolúcie. Aj dnes sa do ulíc slovenských miest vrátili ľudia. I keď v skromnejšom počte, ale predsa. A to s jasným odkazom: Nezabúdame!

Najčítanejšie správy