Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Záhorí otvorili novú elektrickú stanicu. Dôležitá bude pre medzinárodnú spoluprácu
Zdielať na

Na Záhorí otvorili novú elektrickú stanicu. Dôležitá bude pre medzinárodnú spoluprácu

ZÁHORIE / Dobrá správa pre Záhorie. Otvorili modernú elektrickú stanicu – Borský Svätý Jur. Posilní najmä regionálnu energetickú bezpečnosť, kde boli dlhodobé problémy s dodávkami. Je to však aj dôležitý uzol v medzinárodnom prepojení.

Novú stanicu postavili na poli za takmer 11 miliónov eur. Pozitívne dosahy pocíti takmer 100-tisíc obyvateľov a podnikateľských subjektov v regióne. Je to lokalita ohraničená stanicami Malacky, Holíč, Senica a Myjava. "Naša obec Kuklov, jej časť bola elektrifikovaná z Moravy, časť zo siete slovenskej a neraz nastávala nekompatibilita medzi nimi. Neraz nastal výpadok v jednej časti dediny, kým v inej časti sa svietilo," vyjadril sa Peter Mráz, starosta obce Kuklov.

Podobné stanice majú aj medzinárodný význam, pretože si navzájom môžeme pomáhať so susedmi vo vážnych situáciách. Napríklad v lete 2021 udrelo tornádo na južnú Moravu a poničilo aj energetickú infraštruktúru. "A práve v tejto situácii slovensko-česká spolupráca bola veľkou výhodou," uviedol Marian Rusko, predseda predstavenstva EG.D. Toto pracovisko je plne automatizované bez potreby, že by tam musel byť nejaký konkrétny zamestnanec

"Stanica je moderná, smart, úplne digitálna. Je bez obsluhy, to znamená, že tam nie je žiadna posádka. Pracuje v autonómnom režime, prípadne je ovládaná z centrálneho dispečerského pracoviska," opísal výkonný riaditeľ Západoslovenskej distribučnej a.s Tomáš Turek. "Som rád, že je to prvý projekt v rámci spoločného záujmu Európskej únie," vyjadril sa aj Peter Gerhart, štátny tajomník MH SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy