Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Návšteva Zuzany Čaputovej u víťaza českých prezidentských volieb potešila, no vyvolala rôznorodé reakcie
Zdielať na

Návšteva Zuzany Čaputovej u víťaza českých prezidentských volieb potešila, no vyvolala rôznorodé reakcie

BRATISLAVA / Návšteva prezidentky Zuzany Čaputovej v Prahe vzbudila vášne na našej domácej politickej scéne. Časť spektra má voči tomu výhrady. Tvrdí, že podpora jedného z prezidentských kandidátov pred sčítaním hlasov bola cez čiaru. Neštandardné to príde aj politológom. Niektorým politikom toto gesto ale naopak prišlo sympatické.

"Nás to prekvapilo, nie je to rozhodne štandardom. Nemyslím, že vzhľadom k diplomatickému protokolu to bolo vhodné," vyjadril sa politológ Lukáš Valeš. Prezidentka prišla do volebnej centrály generála Pavla ešte v čase, keď neboli spočítané všetky hlasy. Oficiálna inaugurácia ho pritom čaká až 9. marca. "Návšteva volebného štábu Petra Pavla bola spontánnym nápadom prezidentky, ktorý sa zrodil počas týždňa," informuje v stanovisku hovorca prezidentskej kancelária Martin Strižinec. 

Prezidentkino gesto sa nepozdáva všetkým politikom. Podľa Smeru mala počkať až do Pavlovho riadneho menovania. "Prezidentka podľa mňa spravila chybu. Podľa mňa sa do toho tak politicky zapojila do tých volieb," vyjadril sa poslanec Richard Takáč. Podľa Petra Pellegriniho je ešte stále protokolárnym partnerom pani prezidentky prezident Zeman. "Je treba si klásť otázku, či by išla zagratulovať aj Babišovi," dodáva politológ Lukáš Valeš. 

Prezidentská kancelária kontruje, že aj v prípade zvolenia Babiša by Zuzana Čaputová bola prvá zo zahraničných štátnikov, ktorí by mu gratulovali. "To, či by navštívila aj jeho volebný štáb je ale bezpredmetné, keďže Prahu sa rozhodla navštíviť na základe predikcií víťazstva Petra Pavla," dodáva vo vyjadrení Martin Strižinec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy