Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Heger nevidí dôvod na paniku za faktúry. Zároveň skritizoval podnikateľov
Zdielať na

Heger nevidí dôvod na paniku za faktúry. Zároveň skritizoval podnikateľov

BRATISLAVA / Nie je žiadny dôvod na paniku - vyhlásil Eduard Heger. Zároveň v sobotných dialógoch RTVS skritizoval podnikateľov a samosprávy, že nepožiadali o pomoc skôr. O niekoľko-násobnom náraste zálohových platieb sa pritom v médiách hovorilo a hovorí takmer denne. Vláda napriek tomu situáciu hroziacej likvidácie firiem podcenila.

"Nikto od októbra do konca roka neprišiel s tým, že haló zabudli ste na to, že nám prídu vysoké zálohové faktúry. Počuli ste to niekoho povedať, nikto s tým neprišiel. Čiže, čo sme mohli považovať, jedine, že to je akcpetované. Niekto na to zabudol, ja nechcem ukazovať prstom. Ale kto zabudol? No tak podnikatelia neprišli s tou požiadavkou," uviedol Heger v sobotných dialógoch RTVS. 

Pritom aj pod jedným z posledných statusov Eduarda Hegera na sociálnej sieti podnikatelia upozorňovali na katastrofický scenár so zálohovými platbami. "Mesačné platby za energie som mal doteraz 8 300 eur za mesiac bez DPH. A po novom budú 34 500 eur za mesiac bez DPH. Čo je nárast o 26 200 eur. Zamestnávam 50 zamestnancov a neviem si predstaviť, ako tieto zvýšené náklady na energie môžem preniesť do cien služieb. Musel by som zvýšiť ceny o minimálne 30%. A to by už nikto nekupoval," napísali diskutujúci. 

Na výrok premiéra okamžite reagoval Peter Pellegrini

"Ak za tento marazmus nakoniec premiér obviní podnikateľov a samosprávy a vlastne tak povie, že on nenesie za to zodpovednosť žiadnu. Takýto človek nemá, čo robiť na stoličke predsedu vlády," tvrdí Peter Pellegrini. 

Po výstupe v relácii slovenského rozhlasu už bola rétorika Eduarda Hegera na adresu podnikateľov miernejšia. Tvrdil, že sa na mesačnej báze stretáva so zástupcami podnikateľov. A mrzí ho, že mu nič nepovedali a kritiku vlády odkomunikovali priamo na tlačovej besede. "V žiadnom prípade nechcem hádzať vinu na podnikateľov. V žiadnom prípade. Podnikatelia sa žiaľ v tom ocitli naozaj nevinne. A ak som niečo hovoril, tak som hovoril o zástupcoch podnikateľov," hovorí Heger.

Celé vyjadrenie Eduarda Hegera: 

Svojho vinníka má aj opozícia

"Táto vláda nič nerobí, sa na to vykašľala. My sme už od polovičky roku 2021 žiadali zvolanie asi 8 mimoriadnych schôdzí, na ktorých sme chceli o tom hovoriť. Ale nikto o tom nechcel hovoriť," tvrdí Robert Fico. 

"To je už tak nehorázne, čo predvádza tento pán. Si myslím, že pani prezidentka by mala zvážiť, či vôbec tomuto pánovi, ak prinesie 76 podpisov, dá poverenie na zostavenie akejkoľvek vlády," hovorí Pellegrini. 

Aktuálna realita je taká, že už v pondelok vláda pre malých podnikateľov chce schváliť nové nariadenie, ktoré predstavila ešte tento týždeň. Podľa premiéra ide približne o 90-tisíc subjektov pri elektrickrj energii a asi 30-tisíc pri plyne.

"Malí podnikatelia, tí dostanú novú zálohovú faktúru, čiže nový predpis. Mali by ju dostať ešte v čase splatnosti tej starej a tým pádom uhradia tú novú," hovorí Heger. 

A tí, čo už zaplatili, si to môžu refundovať. Pritom tento rok by sa rast inflácie mohol podľa analytičky spomaliť.

"Počas viacerých mesiacov bude určite inflácia dvojciferná, ale môže sa stať, že počas niektorých miesiacov už klesne aj pod tých desať percent," informuje ekonomická analytička Wood & Company.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy