Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V parlamente je opäť návrh na sprísnenie interrupcií
Zdielať na

V parlamente je opäť návrh na sprísnenie interrupcií

BRATISLAVA / Dostupnosť bezpečných interrupcií je u nás zlá. Postúpiť ju, je pre mnohé ženy ako beh cez prekážky. Poukázala na to Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá Slovensko vyzvala, aby bariéry odstránilo. V našom parlamente je ale opäť návrh, ktorý chce interrupcie sprísniť.

Svetová zdravotnícka organizácia odkazuje, že je nevyhnutné, aby bola bezpečná interrupcia pre ženy dostupná. Slovensko vraj tento štandard ale nespĺňa. Mnohé oddelenia ich dokonca odmietajú robiť. "Až 34 zariadení v niektorých okresoch neposkytuje interrupcie, najproblematickejší je prešovský kraj." uviedla Adriana Mesochoritisová z oragnizácie Možnosť voľby. Problematická je vraj aj takzvaná čakacia doba. Ak žena o zákrok požiada, gynekológ ho môže vykonať po 48 hodinách. "Svetová zdravotnícka organizácia to zopakovala, že majú byť odstránené všetky čakacie lehoty pretože vedú len k tomu že odďaľujú prístup k interrupciám," dodala.

Kým WHO posiela na Slovensko jasný odkaz, v parlamente sa za posledné roky kopili návrhy, ktoré smerovali skôr k sprísneniu potratov. "Od 2018 bolo v národnej rade predložených 24 návrhov na sprísnenie interrupcii, v pléne neprešiel ani jeden z nich," poslanec NR SR. Martin Čepček ďalší návrh poslankyne Anny Záborskej z konzervatívneho krídla OĽANO pôjde už na januárovú schôdzu. Ten chce dokonca zaviesť čakaciu lehotu na interrupcie aj zo zdravotných dôvodov.

"Toto je veľmi vážny problém, keď dáte žene povinnosť aby sa rozhodovala 48 hodín," povedala poslankyňa NR SR Jana Bittó CigánikováOdborníci zároveň dodávajú, že na sprísnenie interrupcií nie je dôvod keďže ich počet na Slovensku za uplynulých 25 rokov výrazne klesol. "Prekážky nevedú k tomu, že sa zníži počet interrupcií, ale naopak, ženy budú vyhľadávať iné služby a potencionálne nebezpečné služby," povedala sociologička Silvia Porubänová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy