Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zastropovanie cien energií a vládny balíček pomoci je podľa niektorých analytikov príliš štedrý
Zdielať na

Zastropovanie cien energií a vládny balíček pomoci je podľa niektorých analytikov príliš štedrý

BRATISLAVA / Vo štvrtok, 1. decembra, vláda oznámila, ako pomôže domácnostiam s vysokými cenami energií. Celkovo hovoríme pri energiách a štátnej pomoci o zhruba 6 miliardách eur. Už teraz sa ale objavujú hlasy odborníkov, ktorí hovoria, že sa prikrývame väčšou perinou na akú štát má a že pomoc je neadresná.

Že vláda s pomocou prichádza, nik nespochybňuje. Otázna je ale podľa odborníkov jej výška vzhľadom na zadlženosť Slovenska. Kým v okolitých krajinách podľa analytikov stúpli ceny energií za ostatné mesiace zhruba o tretinu, u nás sa takmer nepohli. 

Štátom zastropované ceny a pomoc plošne bez ohľadu na sociálnu situáciu či príjem je podľa viacerých odborníkov luxus, na ktorý slovenská štátna kasa jednoducho nemá a budú ho splácať ešte naše deti. "Prichádzame s pomocou, ktorá je mimoriadne štedrá, jedna z najštedrejších v Európskej únii a nemyslím si, že si to môžeme dovoliť. Nemyslím si, že potrebujeme tak štedro dotovať energie pre úplne všetkých. Mali by sme byť štedrí k najchudobnejším," povedal Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Plošná pomoc a umelé znižovanie cien energií podľa odborníkov nemotivujú ľudí k zníženiu spotreby a do budúcna sa nebude dať dlhodobo ceny takto dotovať. Na druhej strane je ale zrejmé, že mnoho domácností sa snaží svoju potrebu znížiť. Prioritne ale často práve tí najchudobnejší, ktorí by pomoc potrebovali najmasívnejšie. "Nemáme takú motiváciu, aby sme šetrili, tým pádom pomoc bude drahá, podstatne drahšia ako v iných krajinách. Nebudeme dobre pripravení na ďalšie možné energetické krízy a v konečnom dôsledku prenášame bremeno na naše deti a vnúčatá, ktoré to budú musieť zaplatiť," dodáva Martin Šuster. 

Aké budú do budúcna ceny energií, dnes nikto nevie odhadnúť. Isté ale je, že pre štátnu kasu bude takáto pomoc a dotácie do budúcna dlhodobo neudržateľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy