Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí pôrodníci zachránili veľa životov. Už pred 10 rokmi si trúfli na výkon, ktorý sa u nás nikdy predtým nerobil
Zdielať na

Slovenskí pôrodníci zachránili veľa životov. Už pred 10 rokmi si trúfli na výkon, ktorý sa u nás nikdy predtým nerobil

BRATISLAVA / Vďaka medicínskemu pokroku sa už podarilo zachrániť mnoho bábätiek. Ešte pred desiatimi rokmi si slovenskí lekári trúfli na výkon, ktorý sa u nás nikdy pred tým nerobil. A boli úspešní.

"Bola som v 19. týždni tehotenstva, keď mi odtiekla plodová vody, prognóza bola zlá, poslali ma do nemocnice potratiť," povedala Daniela Haincová, ktorá sa nevzdala a rozhodla sa bojovať. Previezli ju do Bratislavy, kde sa stretla s doktorom Vladimírom Feriancom. Vyšetrenie u neho jej zmenilo život.

"Situácia bola zlá a dieťatko buď zomrie, alebo sa urobí výkon, ktorý sa na Slovensku ešte nerobil," povedala Haincová. "Napadlo mi, že anesteziológovia používajú techniku, kedy pacientovi po spinálnej anestéze mu pichnú vlastnu krv do spinálneho kanála, a to zalepí. Nakoniec sme sa dohodli, že to skúsime," uviedol Vladimír Ferianec, gynekologicko-pôrodnícka klinika, UNB Ružinov. 

Sama je zdravotnou sestrou a neváhala ani minútu. Súhlasila so zákrokom, ktorý nemal obdobu nielen na Slovensku, ale ani v okolitých štátoch. Lekári sa jej miesto ktorým jej odtiekla plodová voda rozhodli ľudovo povedané uzavrieť."Mne odtiekla plodová voda a uzavreli ju vďaka výkonu, ktorý sa volá amniopeč. Mne zalepili ten otvor, odkiaľ tá voda odtekala," povedala Haincová. Operácia bola úspešná. Samko sa nakoniec narodil cisárskym rezom v 34. týždni tehotenstva. "My sme nevedeli, aký sa narodí, nemusel mať vyvinuté pľúca, že sa nenadýchne, čo sa nestalo," uviedla. 

Zlé prognózy sa našťastie nenaplnili. Samko nemal žiadne problémy okrem mierne zdeformovanej sánky, ktorú však lekári postupne napravili. "Náš Samuel je zázrak medicíny, je zázrak života," povedala. "Ja im veľmi pekne ďakujem za to, nemusel som tu ani byť," povedal Samuel Hainc.  Dodnes je nielen ona, ale celá jej rodina vďačná za to, že sa lekári na tak náročnú operáciu podujali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy