Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovinský prezident navštívil výcvikové stredisko Lešť. Zuzana Čaputová ocenila spoluprácu
Zdielať na

Slovinský prezident navštívil výcvikové stredisko Lešť. Zuzana Čaputová ocenila spoluprácu

LEŠŤ / Dosluhujúci slovinský prezident Borut Pahor sa 10. novembra na pár hodín objavil na Slovensku. Nebola to náhodná návšteva. Vo výcvikovom stredisku Lešť sa stretol so slovinskými vojakmi, ktorí pôsobia v nadnárodnej bojovej jednotke NATO. Ocenil slovenských letcov, ktorí cez leto pomáhali s rozsiahlym lesným požiarom v Slovinsku.

Slovinskému prezidentovi končí volebné obdobie už v decembri, no pred skončením prišiel za slovinskými vojakmi, ktorí sú na Lešti. "S pánom prezidentom Pahorom sme mali dobré vzťahy, dobrú komunikáciu. Samozrejme, že som mu poďakovala za ich profesionálnu službu, keďže tu pôsobí stovka slovinských vojakov," vyjadrila sa prezidentka SR, Zuzana Čaputová. Mnohonárodnej medzinárodnej skupine NATO na Lešti velí česká armáda, je tu vyše tisícka vojakov, vrátane príslušníkov zo Slovinska, Nemecka a USA. Slovinský prezident počas krátkej návštevy na Lešti neobišiel ani slovenských vojakov a ocenil vojenských pilotov z prešovského 51. krídla, ktorí cez leto pomáhali hasiť lesný požiar v Slovinsku.

Pilot zo 17-ročnými skúsenosťami lietal v slovinskom lesnom teréne pri talianskych hraniciach asi týždeň, plamene hasili vodou z bambi vakov. Denne bolo nasadených asi 12 vrtuľníkov v rámci medzinárodnej jednotky. "Bolo tam veľa nevybuchnutej munície z prvej svetovej vojny, neustále hrozili explózie, nedalo sa hasiť z každého miesta. Je to pekný pocit, že si niekto takto na nás spomenie a ocení našu prácu" uviedol príslušník Štefan Okoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy