Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Moderná chémia podporuje rozvoj stavebníctva
Zdielať na

Moderná chémia podporuje rozvoj stavebníctva

Zdroj: PPC Rokita

INZERCIA / Trendy, ktoré v súčasnosti prevládajú v stavebníctve, sa sústreďujú najmä na ekologické riešenia, ktoré majú pozitívny vplyv na životné prostredie. Aj dnešné stavebníctvo si zakladá na jednoduchosti a minimalizme. Mal by byť funkčný, uľahčovať život a zároveň prinášať nižšie náklady.

Nie je jednoduché splniť všetky požiadavky, s ktorými sa architekti alebo stavitelia v súčasnosti stretávajú. Okrem iného potrebujú vysokokvalitné materiály, ktoré uľahčujú návrh aj proces výstavby. Tieto materiály musia zároveň spĺňať kritériá spojené s ekológiou. Rozvoj stavebníctva je preto úzko spojený aj s kvalitou a rozmanitosťou ponuky chemického priemyslu, ktorý musí poskytovať širokú škálu základných stavebných výrobkov a materiálov potrebných na ich výrobu.

Ako chémia podporuje rozvoj stavebníctva? Aké trendy sú teraz populárne? Prečítajte si nasledujúci článok.

Výber ekologických materiálov

Jednou z najpopulárnejších sociálnych tém súčasnosti je ekológia. Vízia blížiacej sa klimatickej krízy a jej znepokojujúcich dôsledkov tiež znamená, že už teraz začíname zavádzať mnohé zmeny, aby sme zabezpečili bezpečnú budúcnosť. Tieto zmeny sa týkajú aj stavebníctva. Preto sa čoraz častejšie stretávame s pojmom udržateľná budova (udržateľná budova, zelená budova). Tento pojem sa vzťahuje predovšetkým na spôsob, akým sú budovy navrhnuté a tiež postavené tak, aby boli čo najšetrnejšie k životnému prostrediu a čo najlepšie organizované.

Už vo fáze projektovania bude rozhodujúce uplatniť vhodné riešenia pre stavebný plán a výber materiálov šetrných k životnému prostrediu. Čoraz častejšie sa používajú materiály so zníženým vplyvom na životné prostredie, ako sú recyklované výrobky alebo výrobky, ktoré sa spoliehajú na prírodné suroviny alebo výrobky, ktoré sa spoliehajú na prírodné zdroje energie.

Medzi takéto riešenia patrí napríklad použitie kremičitého prachu -

www.products.pcc.eu/sk/id/1314643/microsilica-kremicity-vypar-2/ - ako prísady pri výrobe omietkových a betónových zmesí alebo odliatkov, keramických výrobkov a mnohých ďalších materiálov. Tento výrobok ponúka výrobca chemických materiálov PCC Group. Vyrába sa v továrni PCC BAkkiSilicon hf. na jednej z moderných výrobných liniek, ktorá je šetrná k životnému prostrediu, okrem iného vďaka tomu, že využíva energiu z geotermálnych nádrží nachádzajúcich sa na Islande. Využívanie obnoviteľnej energie navyše znižuje celkovú uhlíkovú stopu celého procesu, a tým ovplyvňuje aj environmentálne hodnoty samotnej budovy. Ako vidíme, výber vhodných výrobkov vrátane chemických surovín môže mať veľký vplyv na čistotu životného prostredia vrátane kvality ovzdušia.

Pasívne budovy

Ak už hovoríme o ekologických materiáloch, ďalším dôležitým bodom je výber tepelnej izolácie. Táto úloha sa týka najmä pasívnej výstavby. Označuje sa aj ako energeticky efektívna výstavba, pretože jej hlavným cieľom je minimalizovať spotrebu primárnej energie vrátane energie na vykurovanie. Vysoká energetická účinnosť budov nielen znižuje náklady, ale aj emisie CO2.

Dosahovanie energetickej účinnosti v budovách je ovplyvnené mnohými rôznymi aktivitami, ktoré súvisia napríklad s využívaním obnoviteľných zdrojov energie alebo modernizáciou vykurovacích zariadení. Účinná tepelná izolácia, ako bolo uvedené vyššie, zabezpečí vysokú účinnosť pri realizácii týchto zmien. Izolácia budovy pomocou odolných a kvalitných materiálov s vhodnými parametrami môže znížiť potrebu energie a často minimalizovať riziko energetických strát. V tomto prípade sú vynikajúce striekané polyuretánové peny alebo hotové polyuretánové systémy (pozri viac), ktoré sa okrem iného používajú na tepelnú izoláciu. Po správnej izolácii sa môžeme vrátiť k téme obnoviteľných zdrojov energie, s ktorou je pasívna výstavba úzko spojená.

Jednou z bežne používaných metód je inštalácia fotovoltaických systémov, ktoré vyrábajú energiu využívaním slnečného žiarenia. Tieto technológie sú čoraz dostupnejším a nákladovo efektívnejším riešením. Okrem toho majú aj pozitívny vplyv na životné prostredie. Preto sa čoraz častejšie rozhodujeme pre inštaláciu fotovoltaiky aj na rodinné domy.

Aká je chemická zložka? Je dôležité poznamenať, že konštrukcia fotovoltaického článku je založená na kremíku, ktorého priemyselná výroba sa stále vyvíja. Tento kremík sa vyrába syntézou, pričom prekurzorom je chlorid kremíka. Používaním takýchto vysokokvalitných surovín môžeme vytvárať výnimočné technológie, ktoré nám umožňujú starať sa o našu planétu. Chlorid kremičitý - PCC Rokita - a ultračistý chlorid kremičitý nájdete aj v katalógu produktov skupiny PCC.

Funkčné budovy

Jednoduchosť, minimalizmus, ekológia, ale predovšetkým funkčnosť. To sú hlavné požiadavky na modernú výstavbu. Funkčnosť možno chápať okrem iného ako vhodné usporiadanie priestoru, ktoré nám potom umožní ľahšie udržiavať poriadok, alebo obmedzenie počtu nábytku v miestnostiach. Z ekologických dôvodov, ale aj z dôvodov funkčnosti, je trend takzvaného "nasledovania slnka" čoraz populárnejší. To platí najmä pre domy, ktoré sú orientované tak, aby mohli využívať prirodzené slnečné svetlo po väčšinu dňa. Čoraz väčšia pozornosť sa tomu venuje aj v kancelárskych budovách, kde sa namiesto stien inštalujú obrovské sklenené plochy, aby sa uľahčil prístup väčšieho množstva slnečného svetla.

Kde nájsť chemické suroviny pre stavebníctvo?

Ako sme sa dozvedeli z tohto článku, správne chemické suroviny sú základom moderného stavebníctva. V nových budovách zabezpečujú trvanlivosť, vysokú kvalitu a zohľadňujú aj environmentálne aspekty. Preto je tiež dobré, aby ste sa pri hľadaní vhodných výrobkov rozhodli pre osvedčených výrobcov, ktorí majú na trhu dobrú povesť.

Jedným z takýchto výrobcov je spoločnosť PCC Group, ktorá má sortiment výrobkov špeciálne pripravených pre stavebníctvo. Sortiment zahŕňa rôzne suroviny, prísady a prímesi do betónu - www.products.pcc.eu/sk/prisady-a-prisady-do-betonu-2/, ako aj množstvo hotových výrobkov. Tieto výrobky majú rôzne druhy certifikátov a spĺňajú normy, ktoré okrem iného zaručujú ich ekologické vlastnosti. Katalóg výrobkov vyrobených s ohľadom na stavebníctvo nájdete na adrese www.products.pcc.eu.

Najčítanejšie správy