Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Účinnosť súdnej reformy sa posunie o päť mesiacov
Zdielať na

Účinnosť súdnej reformy sa posunie o päť mesiacov

BRATISLAVA / Účinnosť súdnej reformy sa posunie o päť mesiacov - z 1-ého januára na 1-vý jún 2023. Minister spravodlivosti Viliam Karas dnes o detailoch informoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. Preberali aj ďalšiu dôležitú tému, ktorou je dlhodobé šírenie falošných správ, či nenávistných prejavov v spoločnosti.

Minister Karas povedal, že odsun nemá vplyv na samotnú podstatu reformy, treba však vyriešiť ešte niekoľko otázok. "Najzásadnejší bol personálny problém s obsadením nových správnych súdov, kde by bolo riziko, že by nemal kto vo veciach rozhodovať," vyjadril sa minister spravodlivosti Viliam Karas. 

Bývalá ministerka spravodlivosti, ktorá reformu pripravila, Mária Kolíková hovorí, že odklad v sebe zahŕňa aj vážne obsahové zmeny. Okrem iného vraj môže oslabiť protikorupčné snahy. "Vytvára skupinu sudcov, ktorí budú môcť prejsť na správne súdy bez toho, aby prešli cez sudcovskú previerku," reagovala predchádzajúca ministerka. 

Túto problematiku pozorne sleduje aj Európska komisia, pretože súvisí s tým, aby Slovensko mohlo čerpať veľké peniaze z plánu obnovy. "Takýto posun v čase a zmena niektorých podmienok nebudú mať žiaden vplyv na čerpanie finančných prostriedkov z fondu obnovy, čo považujem za veľmi dôležité," konštatovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Ďalšou veľmi vážnou témou, ktoré prezidentka so šéfom rezortu spravodlivosti preberali bola nenávisť vo verejnom priestore predovšetkým na internete. "To, čo je potrebné posunúť, je vyladiť, zjednotiť a zintenzívniť aplikačnú prax, pokiaľ ide o ochranu v oblasti verbálnych trestných činov," povedala prezidentka. "My si užívame priestor slobody a bezpečnosti, ale ten má svoje pravidlá. Kto ich nehodlá rešpektovať, alebo zneužívať pri všeobecnému dobru, to krajina musí vedieť vyskúmať, zistiť a efektívne potrestať," uzavrel minister spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy