Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kaprov je nedostatok. Na Vianoce budú ryby dovážať. Počítajte s vyššími cenami
Zdielať na

Kaprov je nedostatok. Na Vianoce budú ryby dovážať. Počítajte s vyššími cenami

MICHALOVCE / Na našej najväčšej rybničnej sústave v Iňačovciach v okrese Michalovce sa začal tradičný vianočný výlov rýb. Situácia je však alarmujúca - rýb je málo. Podpísali sa pod to vysoké letné teploty, nedostatok vody, aj viacero predátorov. Ryby z domáceho chovu tak budú na štedrovečerných stoloch chýbať.

"Celé leto bolo viac menej extrémne sucho. Takéto sucho sme nezažili odkedy hospodárime," konštatoval majiteľ rybárstva Martin Vaľo. Ryby by mali z rybníka vyplávať automaticky pri poklese vody. Keď to neurobia, musia ich rybári vyloviť ručne. Vysoké teploty rybám uškodili. Mnohé druhy doslova bojovali o prežitie. Rybári im preto museli obmedziť prísun potravy. "Lebo znížením krvných dávok znížite trochu spotreby kyslíka tej ryby a tak viete toho kapra aspoň trochu uchrániť," vysvetlil Peter Alexovič, vedúci strediska. 

Rybníky čelili aj náletom vodného vtáctva, keďže inde sa potrava kvôli suchu nenachádzala. Následkom bol pokles množstva rýb oproti minulosti až o polovicu. Ľudia tak nemôžu rátať so slovenským kaprom na štedrovečernom stole. Vianočný predaj živých rýb tak prichádza do úvahy iba pri dovoze zo zahraničia. Ak sa to podarí, treba rátať s vyššími cenami ako pred rokom.

Súvisiace články