Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Veľká obnova starších domov sa začína, požiadať môžete štátny príspevok vo výške až 19 000 eur
Zdielať na

Veľká obnova starších domov sa začína, požiadať môžete štátny príspevok vo výške až 19 000 eur

BRATISLAVA / Na Slovensku sa začína veľká obnova starších rodinných domov, skolaudovaných pred rokom 2013. Už od soboty, 15. októbra si môžu ľudia podávať prvé žiadosti, pričom maximálny štátny príspevok môže byť až 19 000 eur. Počas oboch víkendových dní bude otvorených všetkých desať regionálnych kancelárií Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá projekt zastrešuje. V prvej fáze bude k dispozícii 30 miliónov eur, neskôr štát pridá ešte väčšiu sumu.

Už pri ohlasovaní projektu zdôrazňovali kľúčovú podmienku. Vďaka obnove sa má usporiť minimálne 30% primárnych energií každého domu. "Cieľom je zvýšiť komfort bývania pre obyvateľov, znížiť účty za energie," uviedla riaditeľka sekcie plánu obnovy úradu vlády. Za projekt zodpovedá Slovenská agentúra životného prostredia. V prvej fáze vytvorili dve výzvy pre žiadateľov, každú za 15 miliónov. Jedna je štandardná, druhá je pre sociálne, alebo zdravotne znevýhodnených. "Žiadatelia sa ale nemusia obávať vyčerpania prostriedkov, keďže ide iba o prvé dve výzvy akonáhle budú tieto výzvy vyčerpané, otvárame ďalšie, pretože máme k dispozícii až 500 miliónov eur," povedal Michal Maco generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

No a teraz ako na to. Všetky potrebné informácie sú na stránke obnovdom.sk. Je tam aj číslo poradnej zelenej linky a pripravené sú aj regionálne pobočky. Šéf agentúry záujemcom odporúča, aby sa vopred poradili s odborníkmi. "Pred podaním žiadosti príďte do našich regionálnych kancelárií, konzultujte s nami celý postup, pomôžeme vám vyplniť za vás žiadosť," doplnil Maco. Úspešný žiadateľ si potom dom obnoví buď sám, alebo si zavolá firmu. No a po kontrole mu štát patričnú sumu preplatí. Pre tých ľudí, ktorí na to vopred nemajú dosť peňazí, pripravili vhodné úvery. Žiadatelia ale nemôžu mať sociálne, zdravotné, či daňové nedoplatky.

"Našli sme peniaze aj pre tých, ktorí majú určité problémy," vyjadril sa minister životného prostredia. Je predpoklad, že záujem ľudí bude, pretože ceny energií rastú a si bude môcť pomôcť aj takýmto spôsobom, tak to zrejme urobí. "Našli sme peniaze aj pre tých, ktorí majú určité problémy," vyjadril sa minister životného prostredia. Po tejto prídu aj ďalšie výzvy, kým minieme tých 500 miliónov v najbližších rokoch," dodal premiér Eduard Heger.

Najčítanejšie správy