Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na východe sa šíri besnota. Dôvodom je potvrdený prípad u jazveca
Zdielať na

Na východe sa šíri besnota. Dôvodom je potvrdený prípad u jazveca

HUMENNÉ / Na Zemplíne prebieha veľká vakcinácia psov a mačiek. Dôvodom je potvrdený prípad besnoty u jazveca. Ten sa mohol podľa veterinárov nakaziť od zvierat aj z väčších vzdialeností a práve z tohto dôvodu situáciu u nás ovplyvňuje úroveň vakcinácie v okolitých štátoch. Vzhľadom na vojnovú situáciu Ukrajina momentálne preventívnu vakcináciu nevykonáva. Štátni veterinári preto sprísnili podmienky vstupu zvierat na naše územie.

Nariadenia na zabránenia šírenia besnoty sa týkajú 30 obcí. Ide hlavne o vakcináciu psov a mačiek. "Chránia samých seba a svojich miláčikov tým, že ich treba povakcinovať, lebo je to jeden z najdôležitejších spôsobov ochrany," hovorí Miroslav Kakuta, veterinárny lekár zabezpečujúci výkon štátnej správy. 

Posledné ochorenie na besnotu s následným úmrtím u ľudí bolo na Slovensku podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva zaznamenané v roku 1990. Stalo sa tak po pohryzení mačkou v okrese Rožňava. "Lebo mačka sa dosť veľa pohybuje, má veľký región. To znamená, že je väčšie riziko, že mačka príde do kontaktu s nejakým chorým zvieraťom," vyjadril sa veterinárny lekár Vladislav Juško. 

Výskyt besnoty testy potvrdili u jazveca. Podľa štátnych veterinárov je prenos ochorenia u divožijúcich zvierat možné aj z väčších vzdialeností. Stanovisko Štátnej veterinárnej a potravinovej správy uvádza, že jazvec je všežravec, ktorý konzumuje aj zdochliny, nie je vylúčené, že sa nakazil zo zvieraťa, ktoré migrovalo z okolitých krajín.

Aj preto situáciu u nás ovplyvňuje aj úroveň vakcinácie v okolitých krajinách. Napríklad Poľsko pravidelne vakcinuje líšky v prihraničných oblastiach. "O situácii na Ukrajine v tomto období nevieme, je predpoklad, že vzhľadom na vojnovú situáciu sa preventívna vakcinácia nevykonáva," uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa. 

Od februára až doteraz bolo cez slovensko-ukrajinské hraničné priechody premiestnených takmer 7 tisíc zviera, z toho 4 500 psov a takmer 2 400 mačiek. Na základe od podnetu od Európskej komisie od začiatku vojny na Ukrajine platili zjednodušené podmienky nekomerčného vstupu spoločenských zvierat na naše územie. Ak im doklady chýbali, stačilo vypísať potvrdenie, v ktorom vyhlasujú, či má zviera platnú vakcináciu. Zároveň sa vypísaním tlačiva zaviazali, že po vstupe na Slovensko dodatočne splnia podmienky, vrátane čipovania a vakcinácie proti besnote. "Keď niekto cestuje so svojím miláčikom, je veľmi malá pravdepodobnosť, že budete cestovať s chorým, nieto ešte besným. Samozrejme, istá možnosť tam je," vyjaril sa Kakuta. 

Táto výnimka už ale neplatí a od 1. októbra už musia mať Ukrajinci všetky potrebné doklady. "Kontroluje sa počet premiestňovaných spoločenských zvierat, označenie zvieraťa mikročipom/tetovaním, veterinárne osvedčenie, platná vakcinácia proti besnote, a ďalšie," povedala hovorkyňa CÚ Michalovce, Jana Nimrichterová. Najdôležitejšia je prevencia, zodpovednosť a osveta. "Osobne som videl srnca chorého na besnotu. sa na to nejako zabúda, že infekčné choroby pred desiatkami rokov tu boli a sme s nimi žili. Vedeli sme, že netreba hladkať líšku v lese, ktorá k vám príde, a podobne," dodal Kakuta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy