Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tyčové značenia v horách pomáhajú nie len domácim, ale i zahraničným turistom
Zdielať na

Tyčové značenia v horách pomáhajú nie len domácim, ale i zahraničným turistom

VEĽKÁ FATRA / Prudké ochladenie a studený front rázne menia podmienky v slovenských horách. Horskí záchranári preto dokončujú zimné značenie na turistických chodníkoch. 500 drevených palíc bude záchytným bodom pre návštevníkov hôr počas nadchádzajúcich mesiacov.

„Účelom tyčového značenia je, aby turisti keď napadne sneh a nevidno chodník, vedeli sa trafiť na správnu cestu," povedal Vladimír Šedek, riaditeľ oblastného strediska HZS Veľká Fatra. 

Horskí záchranári spolu s dobrovoľníkmi už v máji po dohode s lesníkmi nachystajú asi 500 kusov drevených palíc. Tieto musia najprv očistiť z kôry a nechať vysušiť. Potom ich naložia na autá a postupne osádzajú v teréne. S tyčovaním značením začínajú záchranári v lokalitách Veľká Fatra, Nízke Tatry a Malá Fatra. "Každý rok Veľká Fatra vytyčuje v celkovej dĺžke 96 kilometrov hrebeň Veľkej Fatry, Lúčanskej Malej Fatry a Starohorských vrchov," dodáva Šedek. 

Tyče sa dávajú do vzdialenosti 25 až 30 metrov, tak aby pri zhoršenej viditeľnosti, bolo jednu od druhej vidieť. "Hlavne vyberáme bezpečné trasy, ktoré v zime obchádzajú lavínové polia, obchádzajú najťažšie miesta, kde by mohlo dôjsť k pošmyknutiu," uviedol Šedek. 

Tyčové značenie, ktoré osádzajú horskí záchranári, pomohlo v našich horách aj zahraničným turistom. "Vieme na čo slúžia, samozrejme sa ich držíme, keď je zlé počasie, dokonca sme už tyče hľadali po štyroch, boli poškodené a pri každom pahýli, ktorý sme našli sme mali obrovskú radosť," povedal turista."Keď je hmla, nevidíte, či idete z kopca alebo do kopca, je to jediná záchrana nájsť tie tyče a ísť podľa nich," uviedol turista. 

Pred tým, ako sa vyberiete do hôr, záchranári odporúčajú sledovať lavínové výstrahy, ktoré pravidelne uverejňujú a tiež si stiahnuť bezplatnú aplikáciu HZS, kde si turisti stlačením jedného tlačidla SOS dokážu privolať pomoc. "Aplikácia je zadarmo, veľmi to skráti nám čas a ich to urýchli do nemocnice," dodal Šedek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy