Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zákaz vešať dúhové vlajky na štátne budovy sa nezavedie, poslanci návrh nepodporili
Zdielať na

Zákaz vešať dúhové vlajky na štátne budovy sa nezavedie, poslanci návrh nepodporili

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zákaz vešať na budovách štátnych inštitúcií symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR nepodporili návrh novely zákona o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní z dielne poslancov Národnej rady SR Tomáša Tarabu (nezaradený) a Györgya Gyimesiho (OĽANO). Parlament vo štvrtok, 6. októbra, návrh neposunul do druhého čítania.

Zo 129 prítomných hlasovalo len 74 poslancov, 44 boli za, proti bolo 28 a zdržali sa dvaja poslanci. Členovia klubu OĽANO okrem Gyimesiho nehlasovali, jeden člen bol proti. Návrh podporili okrem predkladateľov niektorí poslanci Sme rodina, Smeru-SD, ako aj niekoľkí nezaradení poslanci.

Vysvetlivky ku galérii: (Z) - hlasovalo za, (P) - Hlasovalo proti, (?) - Zdržalo sa hlasovania, (N) - Nehlasovalo, (0) - Neprítomní

"Navrhuje sa, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie," uvádzali predkladatelia v návrhu.

Zaužívaným symbolom LGBTI komunity je dúha a dúhová vlajka. Predkladatelia argumentovali Ústavou SR, v ktorej sa píše, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková chodila na protest proti návrhu v dúhovej vlajke zahalená do Národnej rady SR. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy