Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neodradili ich ani výstrahy pred snežením a silným vetrom. Českú dvojicu hľadali horskí záchranári
Zdielať na

Neodradili ich ani výstrahy pred snežením a silným vetrom. Českú dvojicu hľadali horskí záchranári

VYSOKÉ TATRY / Českú dvojicu pred túrou vo Vysokých Tatrách neodradili ani niekoľkodňové výstrahy pred snežením a silným vetrom. Podmienky sa ale na ich tatranskej ceste zhoršovali a Česi v teréne uviazli. Neostávalo im tak nič iné, len privolať pomoc.

"Volanie o pomoc prišlo v poobedňajších hodinách, boli v teréne, kde sa nevedeli hýbať," vysvetlil vedúci záchrany Pavol Kuna. V náročných podmienkach stúpali horskí záchranári k uviaznutým Čechom. "Hore boli také podmienky, že ten chodník nebolo vidno. Ešte tým, že tam bol sneh staršieho dáta, ten terén bol šmykľavý a zľadovatený," dodal Kuna. Záchranári vedeli GPS súradnice, ale neboli úplne presné. Dvojicu nevedeli nájsť, techniku tak vystriedali záchranárske hlasivky.

Turisti našťastie tiež vládali kričať, záchranári ich nakoniec našli pod Bystrou lávkou. "Boli premočení, premrznutí, no komunikovali a kráčali, takže ten stav nebol až taký ohrozujúci," opísal Pavol Kuna. Kde sa presne Česi vybrali na túru a prečo na ňu šli aj v zlom počasí, vedia len oni. Na rozhovory počas záchrany vôbec nebol čas. Horskí profesionáli ich bezpečne dostali dole v nočných hodinách. 

Mnohí sa pýtajú, prečo Česi a Poliaci v našich veľhorách tak často riskujú. Štáb TV JOJ už raz úprimnú odpoveď dostal, od Viléma, ktorý na jar tohto roka tiež riskoval a strhol lavínu. "My Česi a Poliaci bohužiaľ, keď už sa sem prídeme, tak už chceme niečo dokázať a často to pramení v nešťastí," vyjadril sa český turista Vilém. Život ale máme iba jeden, repete neexistuje. Pred túrou je potrebné sledovať počasie a stránku záchrannej služby aj v týchto dňoch. Hore je už totiž skutočná zima. "Treba sa pripraviť na sťažené podmienky, aj turistický chodník môže potrápiť," vysvetlil Kuna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy