Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Adela Vinczeová, Robo Roth a Fero Joke SPOLU!
Zdielať na

Adela Vinczeová, Robo Roth a Fero Joke SPOLU!

Zdroj: ÚNSS, Eva Amzler

INZERCIA / Spája ich humor, nadhľad, ale aj pomoc nevidiacim a slabozrakým. Spoločne podporia už 21. ročník zbierky Biela pastelka.

Najdlhšie je so zbierkou spojená obľúbená moderátorka Adela Vinczeová: "Baví ma celý projekt, myšlienka vnímania potrieb a darov iných, baví ma rozpúšťať predsudky a podporovať adresnú pomoc. V Bielej pastelke vidím zmysel a teší ma to,“ hovorí s úsmevom a dodáva, na čo by rada spoločne s pastelkovým tímom upozornila verejnosť: "Tak ako nevidiaci nevidia našu každodennosť, my nevidíme tú ich, ale len preto, že nemáme záujem, nie preto, že by sme nemohli. Nevidiaci ľudia vedia byť neskutočnou inšpiráciou a učia nás vnímať a vážiť si život úplne inak,“ konštatuje.

Ambasádorka zbierky Biela pastelka, Adela Vinczeová, má nielen zmysel pre humor, ale aj dobré srdce.

ÚNSS, Eva Amzler

23. septembra 2022 sa v uliciach slovenských miest môžete stretnúť s množstvom dobrovoľníkov, ktorí budú hovoriť o každodennosti so zrakovým postihnutím a darcom venujú Bielu pastelku ako symbol spolupatričnosti s ľuďmi nevidiacimi a slabozrakými.

Ako pomáha Biela pastelka?

Verejná zbierka Biela pastelka slúži na podporu a pomoc ľudí so zrakovým postihnutím. "Vďaka zbierke učíme ľudí, ktorí prídu o zrak Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou, čo pre nich znamená, že môžu ísť samostatne do obchodu, do práce či pre deti do školy. Pomáhame im tiež zvládnuť technicky náročné pomôcky, aby dokázali pracovať s počítačom, dotykovým mobilným telefónom s hlasovým výstupom alebo zväčšovacím programom, používať špeciálne lupy, postarať sa o domácnosť, čiže si oprať, navariť, ožehliť. Nechýba ani pomoc pri získavaní príspevkov, pomoc pri odstraňovaní bariér, podpora v legislatívnej oblasti a veľa ďalšieho. Našou snahou je klient žijúci plnohodnotný život,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Ďakujeme každému, kto kúpou pastelky vyjadrí solidaritu s ľuďmi so zrakovým postihnutím.

ÚNSS, Eva Amzler

Pre človeka so zrakovým postihnutím je dôležité mať možnosť zdieľať svoje pocity, nájsť pochopenie, radu od kohosi, kto prechádza niečím podobným ako on, a presne rozumie, s čím zápasí. Aj preto Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka možnosť členstva v základných organizáciách. Aktuálne je v 52 základných organizáciách združených vyše 2 800 ľudí. "Základné organizácie ponúkajú množstvo zaujímavých aktivít, ktoré sú pripravené s ohľadom na potreby ľudí so zrakovým postihnutím. Nie je to o vyčleňovaní sa, ale o zdieľaní, priateľstve a vzájomnom pochopení. Naši členovia žijú veľmi aktívnym a pestrým životom,“ dopĺňa Fričovská.

K dobrovoľníkom zbierky Biela pastelka patria i samotní klienti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. S darcami sa podelia o svoje skúsenosti s každodennosťou so zrakovým postihnutím.

ÚNSS, Eva Amzler

Dobrovoľníkov Bielej pastelky spoznáte

Pastelkový tím býva zväčša dvoj- až trojčlenný. Finančné prostriedky zbiera do bielo-modrých papierových pokladničiek, ktoré sú zapečatené nálepkou s popisom, na ktorej sa nachádza:

  • názov organizácie: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

  • názov zbierky: VEREJNÁ ZBIERKA BIELA PASTELKA 2022

  • logo zbierky a číslo pokladničky

  • informácia o registrácii na MV SR spolu s registračným číslom 000-2021-038830QR kód

  • zbierkový tím sa tiež vie prezentovať Poverením na vykonávanie zbierky vydaným ÚNSS

Pozor na podvodníkov!

"Žiaľ, v minulosti sa nám stalo, že dobré meno zbierky Biela pastelka bolo zneužité a bola vytvorená tzv. „fejková“ zbierka. Nemala s nami nič spoločné, išlo o účelové klamanie našich darcov. Urobili sme protiopatrenia, aby sa situácia neopakovala. Ak má niekto pochybnosti, môže si náš tím preveriť,“ upozorňuje Eliška Fričovská.

Nevidiacich a slabozrakých môžete podporiť:

UŽ TERAZ zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 vo všetkých sieťach
23. 9. 2022 v uliciach miest a obcí po celom Slovensku
• Od 1. do 30. 9. venovaním dobrovoľného príspevku prostredníctvom e-shopu Dr. Max
• ľubovoľným príspevkom do stacionárnych pokladničiek umiestnených v kamenných predajniach BEPON počas celého septembra
• prevodom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006
• alebo online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk.

Tohtoročný spot verejnej zbierky Biela pastelka 2022 nájdete TU. 

Najčítanejšie správy