Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tradičná celonárodná púť v Šaštíne: Heger prosil o požehnanie pre Slovensko
Zdielať na

Tradičná celonárodná púť v Šaštíne: Heger prosil o požehnanie pre Slovensko

ŠAŠTÍN / Tisícky veriacich prišli na národnú púť v Šaštíne pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Ľudia pricestovali z rôznych kútov krajiny a v modlitbách prosili väčšinou o zdravie a mier.

Národná púť v Šaštíne sa koná rok po návšteve Svätého Otca - pápeža Františka, ktorý pred rokom navštívil toto pútnické miesto. Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. "Je to Matka, ktorá drží na rukách mŕtveho syna. Ona trpí ale nie je zlomená. Je to možno prehnane povedané - reprezentuje silu, znášanie ťažkostí, nestráca nádej a ide dopredu," hovorí Stanislav Zvolenský, rímskokatolícky arcibiskup.

Veriaci neváhali precestovať stovky kilometrov, aby si uctili pamiatku Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Vnútornú silu, pokoj či odpustenie. O to všetko prišli naši ústavní činitelia žiadať aspoň v myšlienkach. 

"Som si povedal, že mal by som aj ja poprosiť o odpustenie všetkých tých, proste možno tých skrivodlivostí, ktoré som aj ja v živote určite napáchal a ospravedlniť sa všetkým ľuďom, tak som sa tak nejako plošne ospravedlnil za všetky svoje hriechy, ktoré som spáchal a teraz myslím civilné a nemyslím politické alebo duchovné," uviedol predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). 

"Prosil som hlavne za požehnanie pre Slovensko, aby sme zvládli túto energetickú krízu a nielen Slovensko ale aj celá Európa. Hlavne ako hovoril otec biskup, aby sme mali k sebe lásku a porozumenie a aby sme si pomáhali," hovorí predseda vlády Eduard Heger. 

Veriaci neopomenuli ani na celospoločenské problémy. Ako mnohí majú obavy, či budeme ďalšie mesiace odkázaní iba na zázraky. "Aby sa zlepšili medziľudské vzťahy a aby aj politická situácia sa nejako tak zmiernila, aby sa politici nehádali," hovorí veriaca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy