Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobrovoľnícki hasiči zakladali požiare, ktoré potom sami hasili. Veliteľ sa vraj chcel dostať medzi profesionálov
Zdielať na

Dobrovoľnícki hasiči zakladali požiare, ktoré potom sami hasili. Veliteľ sa vraj chcel dostať medzi profesionálov

BREZNO / Taký prípad ešte neriešili. Policajti na Horehroní vyšetrujú podpaľačstvo medzi dobrovoľnými hasičmi. V cele skončili traja muži zo Závadky nad Hronom. Údajne založili viacero požiarov, medzi zadržanými je aj samotný veliteľ zboru.

Cieľom bolo najprv ich spôsobiť a následne uhasiť. "Zlyhanie jednotlivca poškodilo meno nášho zboru aj dobrovoľníkov ako celku," nahnevane skonštatoval starosta obce Ján Tešlár. Podľa hovorkyne banskobystrickej polície Márie Faltániovej vyšetrovateľ už "obvinil tri osoby z poškodzovania cudzej veci v spolupáchateľstve".

Starosta si to nevie vysvetliť, jedným zo zadržaných samotný veliteľ dobrovoľníkov. Jeden zo zadržaných dokonca ešte nie je plnoletý. Skupinka napríklad podpálila drevo na píle v Polomke, spôsobená škoda sa pohybovala na hranici 190-tisíc eur.

Zatiaľ sa trojica priznala k šiestich skutkom. "Na dvoch bol podaný návrh na väzobné stíhanie, jeden mladistvý je stíhaný na slobode," uviedla Faltániová. Starosta, pod ktorého dobrovoľný zbor spadá, hovorí o hanbe, do ktorej ich obvinení dobrovoľníci dostali. "Netreba všetkých hádzať do jedného vreca, tá práca je záslužná. Robia to dobrovoľne cez svoje voľno, pomáhali aj pri COVIDe," povedal Tešlár.

Motív ich konania ešte známy nie je. V prípade zadržaného veliteľa DHZ sa hovorí o jeho túžbe stať sa profesionálnym hasičom. Na Horehroní sa práca až doteraz tešila popularite, po tomto prípade ale budú musieť napraviť pošramotenú povesť. "Pred dvomi mesiacmi sme si prebrali ocenenie za počet výjazdov a pomoc profesionálom," doplnil starosta. Minulý rok zasahovali chlapi zo Závadky pri požiaroch viac ako raz mesačne, za koľkými z nich ešte bolo podpaľačstvo bude vyšetrovať polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy