Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cyklisti prejdú 650 km a otestujú zmeny v zákone o cestnej premávke
Zdielať na

Cyklisti prejdú 650 km a otestujú zmeny v zákone o cestnej premávke

Zdroj: Continental AG

BRATISLAVA / S letným počasím sa zvyšuje počet cyklistov, kolobežkárov a chodcov v uliciach. Continental, ktorého dlhodobou víziou je bezpečnosť na cestách, aj tento rok komunikuje prostredníctvom kampane #ShareTheRoad odkaz, že cesta patrí všetkým s dôrazom na ohľaduplnosť medzi cyklistami a motoristami. Na trase 650 km si vďaka podujatiu Naprieč Slovenskom počas štyroch dní cyklisti otestujú bezpečnosť na cestách v stovke slovenských miest.

V zvyšovaní bezpečnosti majú pomôcť zmeny v zákone o cestnej premávke, ktoré sú na Slovensku v platnosti od začiatku marca 2022. Novela zákona upravuje napríklad spôsob odbočovania vľavo pre cyklistov, dávanie prednosti cyklistom v križovatke, motoristom tiež nariaďuje pri predchádzaní cyklistov najmenej 1 meter odstup pri rýchlosti do 50 km/h a 1,5 metra v ostatných prípadoch. Táto minimálna vzdialenosť však nie je definovaná absolútne. V praxi to môže znamenať, že na úzkych cestách takýto odstup nie je možné dodržať. "Zákon je nástroj, ktorý nastavuje pravidlá. Na cestách však dochádza k mnohým nepredvídateľným situáciám, keď je rozhodujúca ohľaduplnosť a vzájomný rešpekt medzi účastníkmi cestnej premávky," vysvetľuje organizátor podujatia Naprieč Slovenskom Adrián Gazdík.

Štatistiky Polície Slovenskej republiky zatiaľ ukazujú, že od marca 2022 do konca júla 2022 došlo k 10 smrteľným dopravným nehodám medzi motoristami a cyklistami. Celkovo od začiatku roka 2022 došlo k 16 takýmto nehodám, zatiaľ čo v roku 2021 ich bolo 14.

Continental AG

Continental v rámci šírenia myšlienky #ShareTheRoad oslovil viacero odborníkov, ktorých pozval do diskusie v rámci pretekov na zhodnotenie bezpečnostnej situácie na cestách. V cieli prvej etapy po dojazde pelotónu, v stredu 17.8. o 18:00 hod. na Námestí hrdinov v Leviciach, sa stretnú Roman Török za Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky, riaditeľ odboru dopravnej polície Tomáš Vrábel, bývalý úspešný cyklista a cyklistický rozhodca Milan Dvorščík, organizátor podujatia Naprieč Slovenskom a zakladateľ športovej akadémie OSA Adrián Gazdík a názor samopsprávy bude prezentovať primátor Levíc Ján Krtík. Spoločne zhodnotia, ako sa zmeny v zákone prejavujú v praxi, ale aj to, ako vnímajú nové zmeny a vzájomný rešpekt na cestách cyklisti a motoristi.

Online verziu diskusie si môžete pozrieť tu:

"Bezpečnosť na cestách je dlhodobou víziou spoločnosti Continental. #ShareTheRoad je kampaň, ktorou podporujeme zdieľanie cesty medzi všetkými účastníkmi cestnej premávky už tretí rok. Tento rok sme sa rozhodli pre podporu projektu, v rámci ktorého sa cyklisti zúčastnia na podujatí s ukážkou bezpečnej jazdy podľa predpisov. Takáto jazda je dôkazom, že vďaka tolerancii a ohľaduplnosti je možné zdieľať cesty medzi motoristov, cyklistov a ďalších účastníkov cestnej premávky tak, aby cesty boli bezpečné pre všetkých. Teší nás, že máme príležitosť zapojiť sa nielen ako partner podujatia, ale niektorí kolegovia z tímu Continental aj priamo ako účastníci pretekov," hovorí Roman Moško, komunikačný manažér spoločnosti Continental Barum, s. r. o.

Podujatie má charitatívny rozmer

Cieľom projektu Naprieč Slovenskom je spájať prostredníctvom cyklistiky ľudí rôznych názorov, vyznaní či generácií. Organizátorom je športová akadémia OSA. Podujatie má každoročne charitatívny rozmer a výťažok putuje niekomu, kto v dôsledku fyzického či mentálneho handikepu nemá umožnené športovať. Tento rok pomôže mladému dievčaťu, ktoré zostalo na invalidnom vozíku a pomôcť jej môže operácia, ktorá je finančne náročná. Prvú etapu trasy odštartovali cyklisti v stredu 17. augusta o 9:00 v Záhorskej Vsi. Svoje putovanie ukončia 4. etapou 20. augusta v Novej Sedlici.

Viac informácií nájdete na webe www.napriecslovenskom.sk.

Continental AG

Súvisiace články

Najčítanejšie správy