Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia prijala trestné oznámenie na šéfa KSS
Zdielať na

Polícia prijala trestné oznámenie na šéfa KSS

Zdroj: TASR/František Iván

Dôvodom je Hrdličkovo plagiátorstvo

Dnes o tom informoval Braxatoris. Prijatie trestného oznámenia v tejto súvislosti potvrdil bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár.

Ako Braxatoris priblížil, v auguste 2009 vypracoval uvedený autorský kolektív analýzu súčasných kompetencií a hospodárenia vyšších územných celkov (VÚC) a efektívnosti ich fungovania, súčasťou ktorej boli aj navrhované opatrenia ohľadom účasti na voľbách do VÚC dňa 14. novembra 2009.

Uvedený dokument v rozsahu 24 strán bol s cieľom nadviazania komerčnej spolupráce poskytnutý viacerým mimoparlamentným politickým stranám, okrem iných aj KSS. "Dokument bol určený ako podklad pre rozhodovanie týchto subjektov, pričom od Jozefa Hrdličku bol vzhľadom na plánované poskytovanie služieb na komerčnej úrovni získaný prísľub informovať stranícke orgány o obsahu a o pôvodcovi dokumentu," uviedol Braxatoris.

Podľa informácií kolektívu autorov Hrdlička síce oboznámil stranícke orgány s obsahom dokumentu, pričom však zatajil jeho pôvodcu tvrdením, že ide o „skupinu politológov, ktorá si želá ostať v anonymite". Okrem uvedenej skutočnosti sa podľa Braxatorisa predseda KSS dopustil aj markantného zásahu do duševného vlastníctva, keď na webovej stránke KSS zverejnil súvislú časť dokumentu pod svojím menom. "Prevzal súvislú časť textu bez uvedenia zdroja, čím sa ukázal ako plagiátor nerešpektujúci autorské práva k dielu," zdôraznil.

"Je pravdou, že som napísal jeden článok, v ktorom boli použité isté veci, ktorých autormi boli uvedení páni. Treba však povedať, že pri tvorbe tohto článku som si vyžiadal súhlas od týchto menovaných, ktorý mi bol, žiaľ, ale iba ústne, daný telefonickým rozhovorom," vyjadril sa k veci Hrdlička. Ako uviedol, informácie ktoré v článku použil, sú všeobecného charakteru, ku ktorým nie je problém dostať sa. "Považujem to za smiešne," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy