Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Za záškoláctvo žiaka nemusí ísť rodič do väzenia
Zdielať na

Za záškoláctvo žiaka nemusí ísť rodič do väzenia

Zdroj: Beau Wade/ilustračné

Poslanci Národnej rady dnes odmietli návrh novely Trestného zákona.

V súčasnosti platí, že dvojročné väzenie hrozí tomu, "kto vydá, čo aj z nedbanlivosti, osobu mladšiu ako 18 rokov nebezpečenstvu spustnutia tým, že jej bráni v povinnej školskej dochádzke". Opoziční poslanci však upozorňovali, že záškoláctvo je naliehavým spoločenským problémom predovšetkým v sociálne slabších rodinách, kde dochádza k obrovskému neospravedlnenému vynechávaniu povinnej školskej dochádzky.

"Z dôvodu záškoláctva klesá schopnosť žiakov zvládnuť vzdelávací proces a získať potrebné sociálne návyky. Vzdelanie musí byť prioritou našej spoločnosti. Jeho absencia totiž bráni riadnemu začleneniu do spoločnosti a úspešnému vstupu na trh práce," argumentovali.

"Keď je tu zákon, ktorý chce urobiť so vzdelaním niečo, tak to neprejde. Ja neviem, či si tí ľudia neuvedomujú, o aký problém ide," reagoval na odmietnutie návrhu Kužma.

"Neprešlo, ako nič nemôže prejsť opozičné," reagoval Kužma. Tvrdil, že všetci majú kopú rečí o tom, ako musíme podporiť vzdelanie, aký máme problém s Rómami, že nemajú kvalifikáciu a že musíme začať od detí a keď od detí, tak najdôležitejšie je vzdelanie. "Keď pred 15 rokmi sa v nejakej dedine narodilo 15 Rómov, dnes sa v tej istej dedine narodí 50. Ale keď z tejto generácie bude 40 bez vzdelania, kto toto uživí?" pýtal sa Kužma.

Zdielať na