Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polícia navrhla obviniť Kočnera v ďalších kauzách, štát mal okradnúť o milióny
Zdielať na

Polícia navrhla obviniť Kočnera v ďalších kauzách, štát mal okradnúť o milióny

BRATISLAVA / Ako informuje spravodajský portál aktuality.sk, Mariána Kočnera zrejme už čoskoro obžalujú v ďalších veľkých kauzách. Po zmenkách (za ktoré si už odpykáva trest), príprave atentátov na prokurátorov a vražde Jána Kuciaka (v oboch prebieha súdne konanie) to vyšetrovateľ navrhol aj v prípadoch Donovaly a Báč.

Marian Kočner podľa polície vlastnil dve nehnuteľnosti, ktoré si mal postupne predávať medzi svojimi spoločnosťami. V niektorých bol konateľ, v ďalších spoločník, niekde zas riaditeľ - orgány činné v trestnom konaní chcú dokázať, že Residence Hotel a Šport Hotel de facto stále ovládal on. Vďaka ich posúvaniu medzi firmami získal na vratkách DPH osem miliónov eur, uvádzajú Aktuality. Spolu s Janou Šlachtovou a Petrom Pechom je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Štát údajne okradol o ďalšie štyri milióny eur pri pochybnej manipulácii s golfovým areálom Welten v Báč. Pomocou schránkovej firmy a predaja akcií jeho cenu dostal na zlomok tej skutočnej a cez inú spoločnosť ju výhodne kúpil. Tu je tak navyše obvinený (spolu s advokátom Jánom F.) z poškodzovania veriteľov, šestnástich obral o dokopy takmer tri milióny. 

Kočnera v januári 2021 Špecializovaný trestný súd odsúdil na 19 rokov nepodmienečne v kauze Zmenky. V prípade uznania viny mu za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice hrozí doživotie, prvostupňové rozhodnutie bolo oslobodzujúce.

Súdne spory ohľadom Mariana Kočnera sa ťahajú už roky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy