Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre nedostatok vody je mimoriadna situácia už v jedenástich obciach. Niekde sa umývajú v potokoch
Zdielať na

Pre nedostatok vody je mimoriadna situácia už v jedenástich obciach. Niekde sa umývajú v potokoch

BRATISLAVA / Domácnosti zostali bez pitnej vody, ľudia sa nemajú ako osprchovať a niektorí sa už chodia s deťmi umývať do potoka. Inde sa tvoria rady aj pri malej studničke a ľudia na naplnenie jedného vedra čakajú aj 4 hodiny. V jedenástich obciach na Slovensku vyhlásili mimoriadnu situáciu pre nedostatok pitnej vody.

Volica je zaradená medzi 11 obcí na Slovensku, kde platí mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody. "Nepoužívam obecnú vodu, keby som nemal studňu tak nikdy nie som poumývaný, pretože tu netečie voda," hovorí miestny obyvateľ.

Tí, ktorí studne nemajú si chodievajú niekoľkokrát do týždňa pre vodu na obecný úrad a odtiaľ vláčia ťažké kanistre domov. Na kritickú situáciu v obci pritom TV JOJ upozorňovala pred 8 rokmi, aj pred rokom. Starostka tvrdí, že vodovod nemôže dokončiť pre nedostatok peňazí, pritom o ne žiadala už 8 krát.

Starostka už viackrát upozorňovala miestnych cez obecný rozhlas , aby vodou šetrili

"Aby nenapúšťali bazény, aby neplytvali, lebo vody nie je," povedala miestna obyvateľka. 

V Richnavskej osade žije viac ako 3000 ľudí, studňa im vyschla už pred niekoľkými dňami. Preto musia improvizovať. Miestni každý deň skúšajú šťastie, spoliehali sa aj na dažde, no výpust ostával suchý. Celá osada má v súčasnosti k dispozícií iba jednu studničku. Pri nej sa tvoria rady, podľa miestnych však ani  chabý prameň netečie celý deň. Na naplnenie vedier tu čakajú hodiny. Častokrát do neskorej noci

"Čakám dlho, neprídem s jedným vedrom. Donesiem si bočky, vedrá a čakáme tu aj 3-4 hodiny," povedala Adela Šarišková, obyvateľka osady. V obci zasadol krízový štáb, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu. Voda dochádza aj priamo v dedine. Na obecnom úrade rozdávajú obyvateľom obce balenú vodu na prídel.

"Je to vážne, áno s tou vodou. Každý má nárok, lebo vyhlásili sme pitnú vodu na jednu osobu, dva litre denne aspoň. Je sucho, tak preto robíme toto všetko, lebo nedá sa takto žiť," vyhlásil starosta Richnavy Ivan Dunka.

"Aktuálne platí mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody v 11 obciach: Volica, Drňa, Chrámec, Pača, Dlhé Stráže, Podhorie, Baldovce, Richnava, Zubák, Banská Štiavnica a Sútor," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy